Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanivukoviću kazna od 1.500 KM zbog protesta u Banjoj Luci

BiH

Бањалука – Станивуковић – сједница

Odbornik u Skupštini grada Banja Luka Draško Stanivuković dobio je prekršajnu prijavu prema kojoj bi trebao da plati 1.500 KM ili ide u zatvor, a zbog toga što je, navodno, tokom mirnih protesta 20. septembra ove godine u Banjoj Luci podstrekavao učesnike da krenu na zgradu Vlade Republike Srpske.

Nakon saslušanja u Policijskoj upravi Banja Luka, Stanivuković je odbio da potpiše zapisnik i preuzme prekršajni nalog, jer, kako je rekao, nije tačno da je tokom šetnje građana od Trga Krajine do zgrade Vlade u Banjoj Luci bilo kojim svojim gestom izazivao nerede.

– Ovo je još jedan od pokušaja zastrašivanja, koji i mene i sve koji se bore protiv neracionalnog trošenja narodnog novca, kupovine skupih automobila i uopšte nepravde u našem društvu, čine da budemo još odlučniji, još istrajniji i još oštriji – naveo je Stanivuković u pisanoj izjavi.

Dodao je i da kao građanin i izabrani predstavnik građana poštuje sve institucije RS-a i da nikada ni u jednoj svojoj aktivnosti nije imao rušilačke namjere te da to mogu potvrditi mnogobrojni građani koji su u svemu ovom učestvovali.

Stanivuković je naveo i da uprkos najboljim namjerama, koje ima u svom političko-građanskom djelovanju, najnovija prekršajna prijava samo jedan u nizu pokušaja zastrašivanja njega i ljudi koji podržavaju njegov rad.

I predsjedniku Udruženja “ReStart Srpska” iz Banje Luke Stefanu Blagiću uručen je prekršajni nalog na iznos od 500 KM, jer, kako se naveli iz policiije, na vrijeme protesta, kao organizator i rukovodilac javnog skupa, “nije preduzeo sve potrebne mjere za osiguranje reda i mira”.

PDP: Nedopustivo kažnjavanje mladih koji imaju svoj stav

Partija demokratskog progresa (PDP) saopćila je danas da su “zgroženi lažnim optužbama“ i kaznom policije Republike Srpske (RS) protiv njihovog odbornika Draška Stanivukovića.

Kazna je, navode u saopćenju, u ovom, kao i u slučaju predsjednika ”ReStarta” Stefana Blagića, podnesena “samo zato što se radi o mladim ljudima koji imaju stav, ne plaše se da ga javno saopće i razmišljaju o budućnosti RS-a”.

-Sramotno je, ali i konačno jasno, da čak i institucije koje brinu o sigurnosti u RS rade sve da zaštite isključivo vlast i ne prezaju od toga da svakoga ko se suprotstavi njihovom štetnom djelovanju kažnjavaju, prijete zatvorom i lažno optužuju – tvrde iz PDP-a

Pozivaju Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a da objave ko je ubio Milana Vukelića, ko je odgovoran za smrt mladog Nikole Đurovića i gdje su nestale milijarde maraka iz budžeta RS-a.