Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS opasno zaostaje za FBiH

BiH

dodik cvijanovic

Vodeći ekonomisti BiH uglavnom se slažu u ocjeni da je BiH u protekloj, 2015. godini, ostvarila solidan ekonomski rast od oko 2,8 posto, no jednako se tako slažu u ocjeni da se Federacija BiH u protekloj godini razvijala neuporedivo brže od Republike Srpske.

Evidentno zaostajanje Republike Srpske za Federacijom BiH osobito je vidljivo pri usporedbi četiri ključna indikatora ekonomskog razvoja: entitetskog rasta BDP-a, izvoza roba i usluga, broja zaposlenih i zaduženosti „po glavi“ stanovnika.

BRUTO DOMAĆI PROIZVOD

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH u trećem kvartalu 2015. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 3,1 posto.

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju prošle godine imao je pozitivnu stopu realnog rasta od 1,4 odsto, a u Federaciji od 3,3, odsto u odnosu na isti period iz 2014. godine, podaci su entitetskih zavoda za statistiku.

Identična proporcija entitetskog rasta BDP bila je i u prvom i u drugom kvartalu 2015. godine, a sudeći prema do sada objavljenim podacima, razlika se dodatno povećala u korist Federacije BiH u četvrtom kvartalu.

IZVOZ ROBA I USLUGA

Bosna i Hercegovina je za devet mjeseci tekuće godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 6.869.638.258 KM, što pokazuje da je izvoz uvećan za 254.913.699 KM ili 3,85% u odnosu na isti period prošle godine.

Posmatrano po entitetima, slika je dijametralno suprotna.

Federacija BiH je povećala izvoz za blizu 6 posto, za razliku od Republike Srpske koja je u istom razdoblju smanjila izvoz za čak 20,8 posto, što je najveći pad izvoz u posljednjih pet godina!

BROJ ZAPOSLENIH RADNIKA

U 11 mjeseci 215. godine, broj zaposlenih u Federaciji BiH povećan je za 9.800, dok je u Republici Srpskoj broj zaposlenih ostao na skoro istoj razini s kraja 2014. godine.

ZADUŽENOST „PO GLAVI“ STANOVNIKA

Pri tome je Republika Srpska u relativnom odnosu dva puta zaduženija od Federacije BiH.

Ukupan dug Republike Srpske sredinom 2015. godine, iznosio je 5,5 milijardi KM, dok je ukupni dug Federacije BiH iznosio 5,8 milijardi KM.

Mjereno „po glavi“ stanovnika slika izgleda ovako: svaki stanovnik Federacije BIH duguje 1.900 KM, dok svaki stanovnik RS duguje 3.900 KM.