Pismo Vladi KS

“Stanje je na krajnjoj granici izdržljivosti, Dom zdravlja kadrovski desetkovan”

dom zdravlja – knjizica – bolnica

Povod pismu su kontinuirane žalbe pacijenata i uposlenika Doma zdravlja u posljednjem periodu

Općina Novi Grad u Sarajevu, u otvorenom pismu Vladi Sarajevskog kantona, zahtjeva hitnu uspostavu normalnog radnog procesa u Domu zdravlja „Novi Grad“, saopćeno je iz te općine.

Povod pismu su kontinuirane žalbe pacijenata i uposlenika Doma zdravlja u posljednjem periodu:

“Općina Novi Grad Sarajevo uputila je Vladi Kantona Sarajevo otvoreno pismo sa hitnim zahtjevom za uspostavljanje normalnog radnog procesa u Domu zdravlja „Novi Grad“. Pismo je rezultat kontinuiranih žalbi koje dobivamo od strane pacijenata i uposlenika Doma zdravlja u posljednjem periodu. Stanje je na krajnjoj granici izdržljivosti, kako za uposlenike, tako i za pacijente, jer je Dom zdravlja kadrovski desektovan, od 56 ljekara, u radnom procesu trenutno ih je svega 30. U svakoj ambulanti i samom Domu zdravlja radi najčešće samo po jedan ljekar u smjeni, vrlo često sa više od 100 pacijenta po jednom ljekaru porodične medicine dnevno.

Naime, ambulante na 17 lokaliteta i u centralnom objektu funkcionišu sa minimalnim brojem ljekara i osoblja. Na svim lokalitetima najčešće radi samo po jedan tim u smjeni, a gdje je predviđeno da radi više timova, od 2 do 8 timova, a svaki tim u prosjeku brine o 1.800 pacijenata. To u konačnici znači da pacijent ima mogućnost da u samo nekoliko minuta dobije adekvatnu zdravstvenu uslugu. Osim činjenice da je to vrijeme apsolutno nedovoljno da pacijent dobije adekvatnu zdravstvenu uslugu, narušava se i zdravlje, kao i radna sposobnost ljekara i medicinskog osoblja. Također, vrlo često imamo primjedbe od građana da se na ljekarski pregled nekada čeka i više od četiri sata, a napominjemo da se radi o teško bolesnim osobama.

Ovakvim načinom rada, gdje pacijenti nemaju kontinuirano svog ljekara i svoj pripadajući tim, pogođen je i doveden u pitanje koncept porodične medicine i nivo pružene zdravstvene usluge. U Domu zdravlja hronično nedostaje ljekara, jer odlazak ljekara u penziju i na specijalizacije ne prati prijem novih ljekara. U toku ove godine primljeno je samo nekoliko ljekara u radni odnos za cjelokupnu instituciju JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“, a DZ „Novi Grad“ samo je jedan dio te javne ustanove.

Ljekarima koji su bili primljeni na određeno vrijeme, po isteku ugovora isti nije produžen u ovoj godini, što je naročito doprinjelo teškoj situaciji u kojoj se sada nalazi ova zdravstvena ustanova. Još jedan od velikih problema u funkcionisanju Doma zdravlja je nedostatak specijalista, zbog čega se pacijenti naručuju na preglede nekoliko mjeseci unaprijed, ili još češće ne mogu se ni naručiti, jer su svi termini kod specijalista zauzeti.

Ova situacija u koju je dovedeno zdravstvo u općini Novi Grad, ali i Kantonu Sarajevo je u najvećoj mjeri rezultat takozvanog moratorija koji su Vlada i Skupština donijele u proteklom periodu i na kojem se i dalje istrajava. Njime se suštinski suspenduje važeće zakonodavstvo i onemogućava upravama zdravstvenih ustanova da vrše svoju obavezu popune nedostajućeg osoblja, za šta im prema važećem zakonima ne treba saglasnost Vlade KS, jer se radi o sistematizacijama koje su usvojili organi koji su za to nadležni u ovim ustanovama.

Uvođenjem moratorija na zapošljavanje u oblasti zdravstva od strane Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo uveden je moratorij na zdravlje i liječenje našeg stanovništva.

Zahtjevamo da se aktivno uključite u rješavanje problema funkcionisanja Doma zdravlja „Novi Grad“ i da našim građanima omogućite adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Ako izostanu adekvatne i hitne mjere zasigurno će uslijediti kolaps zdravstvene zaštite, stoji u otvorenom pismu Vladi KS iz Općine Novi Grad.