Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene rastu, poljoprivrednici zabrinuti

Stanje prirodne nesreće zbog suše na području Posavskog kantona

fd susa kukuruz FTV (1)

Osim suše koja je zahvatila cijelo ovo područje, vide se i posljedice mraza, koji je u dodatnoj mjeri smanjio kvalitetan urod voća

Na području Posavskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće od suše. Nedostatak vlage i visoke temperature sve od juna prouzrokovale su znatno manji prinos kukuruza te još brojnih poljoprivrednih kultura, uključujući i med. Cijene rastu, a poljoprivrednici su zabrinuti – uložili su puno truda, vremena i novca.

Dok cijene žitarica rastu, poljoprivrednike zabrinjava i činjenica da bi moglo doći do nestašice stočne hrane. Šteta od suše se izražava u velikim omjerima.

„Što se tiče soje, kukuruza i suncokreta, mislim da je podbacio bar 60% otprilike. Suša je utjecala na to da jednostavno nije bilo dovoljno vlage, i da se nije dobro razvilo““, objašnjava Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona

Nije sve tako crno, kažu poljoprivrednici, jer bi ova, sušna godina mogla ipak donijeti i nešto dobro – zemljište, kažu, ostaje plodnije.

Osim suše koja je zahvatila cijelo ovo područje, vide se i posljedice mraza, koji je u dodatnoj mjeri smanjio kvalitetan urod voća.

Ova godina zatekla je sve poljoprivrednike, među kojima su i pčelari, a neki od poljoprivrednika ističu kako će na godinu ponoviti jednaku sadnju, dok drugi kažu da kukuruz sigurno neće saditi, jer se ne isplati.