Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK Goražde

Stanje u poplavljenim područjima u Goraždu se normalizuje

gorazde poplave (1)

Pripadnici Civilne zaštite intervenisali su odmah po prijavi problema kakve u pojedinim mjestima ne pamte ni najstariji stanovnici

Rijeke i potoci na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde vratili su se u svoja korita, a stanje u ugroženim područjima postepeno se normalizuje, nakon što su jaka kiša i otapanje snijega donijele probleme, posebno u selima na većoj nadmorskoj visini, javlja Anadolu Agency (AA).

Najteže stanje bilo je u Mjesnoj zajednici Orahovice na području opštine Goražde.

“Stanje je sada dosta bolje, jer se voda povlači u korita, a građevinske mašine su deblokirale puteve koji su bili neprohodni. U selu Zorovići imali smo jednu poplavljenu kuću iz koje su juče vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite ispumpali vodu. Putevi su nakon svega oštećeni pa neka se vozači snalaze dok se sve u potpunosti ne sanira”, rekao je Adem Mutapčić, predsjednik MZ Orahovice.

Pripadnici Civilne zaštite intervenisali su odmah po prijavi problema kakve u pojedinim mjestima ne pamte ni najstariji stanovnici. Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac sa saradnicima posjetila je područje od Osanice do sela Zorovići.

“Padavine su prestale, rijeke se povlače, a i ova putna operativa je dosta uradila da se problemi prevaziđu. Situaciju je, osim intenzivnih padavina, iskomplikovalo toplo vrijeme s neuobičajeno visokim temperaturama uzrokujući naglo otapanje velikih količina snijega sa prevoja Borovac”, kazala je Drakovac.

Zbog izlijevanja rijeka i potoka, začepljenih propusta i odvodnih cijevi, voda i bujične vode blokirali su puteve Zorovići – Prača, Orahovice – Brzača – Goražde. Klizište je prekinulo i lokalni put prema planinarskom domu na Rudoj Glavi, ali je situacija sada pod kontrolom.

Prema informacijama iz Civilne zaštite, imovina građana nije ugrožena.