Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanje u Tužilaštvu BiH “bilo vanredno i problematično”

gordana-tadic-3
Gordana Tadić

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić obavijestila je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) o stanju koje je zatekla u Tužilaštvu BiH, kazavši da se radi o “vanrednoj situaciji i problemima”, ali da se trenutno radi s puno energije.

“Zatekla sam vanrednu situaciju i probleme koji su prevazišli moja očekivanja. Za početak, glavni tužilac i ja, uopšte nismo izvršili primopredaju predmeta”, kazala je Tadić.

Tadić je imenovana za vršiteljicu dužnosti Glavnog tužioca Tužilaštva BiH u novembru prošle godine, nakon što je suspendovan Goran Salihović zbog krivične istrage i disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv njega.

Na pitanje da li je pozvala Salihovića na primopredaju, Tadić je odgovorila da je “bio red da Salihović nju sačeka”, ali i da je obavještena da se bojao hapšenja.

Ona je kazala da joj je prva aktivnost bila popis 110 predmeta Gorana Salihovića koji su bili u uredu njegovih savjetnika, a koje je raspodjelila tužiocima u rad.

“To su predmeti koji zanimaju javnost… Također, gotovo svi međunarodni projekti su bili u zastoju, od pitanja saradnje sa OSCE-om, engleske agencije ‘Consalting’ i drugih… Poduzeli smo niz aktivnosti i ostvarena je dobra saradanja. Prihvatili smo izvještaj sutkinje Joanne Corner i određene preporuke su već u provedbi”, rekla je tužiteljica.

Tadić je navela i da ne zna zašto njeni prethodnici nisu reagovali na određene probleme koji su doveli do zastoja u unutrašnjem radu Tužilaštva BiH.

Istakla je i da arhiv Tužilaštva BiH nije funkcionisao, te da je njenim i aktivnostima VSTV planirana izgradnja arhiva i prostora za dragocjenosti i pisarnu u sadašnjoj zgradi Federalne uprave policije.

“U momentu preuzimanja dužnosti zatekla sam teško stanje u budžetu i hitno sam reagovala. Nestalo je novca za ekshumacije, pa nam je odobreno 190.000 konvertibilnih maraka, što za nas nije dovoljno, obzirom na zahtjevne lokacije kao što su Buća Potok ili jama Radača”, objasnila je Tadić.

Prema njenim riječima, uprkos problemima prošle godine su ispunjene tužilačke norme i situacija je stabilizovana. Osvrnula se i na “neutemeljene natpise u medijima”.

“Za period dok sam ja tu, kritike su neutemeljene. Što se tiče predmeta preuzetih iz kabineta tužioca Salihovića, popisala sam ih, morala sam izvršiti izmjene tužilaca i provesti niz radnji da se sve ozakoni i podignute su tri velike optužnice”, navela je Tadić i dodala da se nastavlja sa radom na predmetu Pandora 2.

Navela je i da su svi najviše zainteresirani za disciplinske postupke, te da su prijave podnijeli tužioci jedni protiv drugih.

“Formirani su spisi za provjeru koji su rezultirali sa tri naredbe o provođenju istraga, krivičnim postupcima i nekoliko disciplinskih postupaka”, navela je Tadić.

Ona je kazala da oni koji budu osuđeni nisu za Tužilaštvo BiH, ali da će se razmisliti i o tužiocima koji su podnijeli neutemeljene prijave protiv kolega.

“Znamo i ko i s kim sarađuje i kako cure informacije i akti iz Tužilaštva BiH u određenim medijima i izvršit ćemo provjere i reagovati”, rekla je Tadić.

Dodala je da je posredno dobila dva poziva za ručak od ministra sigurnosti Dragana Mektića koje je odbila, nakon čega je on došao na sastanak u zgradu Tužilaštva BiH, ali, kako je kazala, nije bilo riječi o konkretnim predmetima.

Prema riječima Tadićke, jedna tužiteljica je saslušala Mektića u svojstvu svjedoka i “taj je predmet proslijeđen u disciplinsku komisiju VSTV-a”.

Tadić je kazala i da će se raditi na tome da se tužioci sa ratnih zločina koji su prebačeni na organizirani kriminal vrate u Odjel za ratne zločine, jer je cilj Tužilaštva BiH da radi na složenim predmetima.

Kako je kazala, trenutno je preko 2.700 predmeta u Tužilaštvu BiH vezanih za ratne zločine i formirani su prioriteti za ovu godinu.

Tadić je navela da sarađuje sa svojim saradnicima iz Odjela za ratne zločine i da ima puno povjerenja u njih, ali i da je dobila podršku svih ostalih kolega.

Pozvala je i žrtve i građane da vjeruju u Tužilaštvo i “jednakost svih pred zakonom”.