Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanovnici sela u Srebrenici tvrde da zbog rudnika boksita ne mogu normalno živjeti

Rudnik boksita Podravanje Srebrenica

Prema tvrdnjama stanovnika srebreničkog sela Podravanje, deponija na koju se odlaže jalovina sa površinskog kopa rudnika AD Boksit Srebrenica, ugrožava njihove posjede i u neposrednoj je blizini seoskih kuća. Kažu da im je svakodnevnica ispunjena bukom i prašinom i da sa tim više ne mogu da žive, javlja Anadolu Agency (AA).

“Snažni vjetrovi koji ovdje duvaju podižu velike količine prašine i kvarcnog pijeska koja pada po dvorištu i kući. Takođe, mašine stvaraju veliku buku. Prilikom prevoženja te jalovine, stranice od šlepera toliko lupaju da se to čuje po nekoliko kilometara. Kada rade miniranje, komadi stijena mi padaju po dvorištu. Jalovinu odlažu ovdje i došli su gotovo do našeg, seoskog, groblja. Ne želim da rudnik ne radi, samo tražim da se riješi ovaj problem. Meni ovdje ostanka nema i tražim da me odavde isele”, žali se Ratko Šarac iz sela Podravanje.

Kuća Nade Tomić se nalazi nekoliko stotina metara dalje od odlagališta jalovine. Ona je zajedno sa Ratkom podnijela žalbu i nada se skorom rješenju njihovih problema.

“Moja kuća je ovdje u dolini. Kada padne malo veća kiša u mom dvorištu poplava bude. Propust koji je napravljen, a kojim otiču vode sa rudnika je mali i ne može da primi vodu. Iskopali su oni ovdje kanal, ali niko ne dođe da taj kanal očisti. Samo želim da me ovdje ne plavi. Sa svog imanja ne želim da idem, nemam gdje”, kaže Nada Tomić.

U kancelariju srebreničkog ekološkog inspektora stigle su žalbe žitelja Podravanja i on je kako ističe, postupio prema svojim nadležnostima.

“Šarac Ratko, Tomić Nada i Šarac Goran su podnijeli žalbu. Odmah sam kontaktirao entitetskog rudarskog inspektora i obavijestio ga o ovom slučaju. Proslijedio sam predmet i mi ćemo zajedno izaći na teren”, rekao je Ilijaz Begić, ekološki inspektor Opštine Srebrenica.

U rudniku AD Boksit Srebrenica kažu da stanovnici nemaju razloga za zabrinutost niti za žalbe, te da su sve optužbe neosnovane jer se u njihom preduzeću sve radi po propisima i bezbjednosnim pravilima.

“Mi ne odstupamo od zakonom propisanih normi iz oblasti rudarstva. Sve se radi u skladu s glavnim rudarskim projektom. Mjerenje mikroklimatskih uticaja na uticaj radne sredine i život stanovnika sela Podravanje se radi dva puta godišnje. Ona se odnose na mjerenje buke i mjerenje zaprašenosti. Prilikom miniranja prostiranje udarnog talase se mjeri kroz vazduh i zemlju i postoje norme koje se moraju zadovoljiti. Svako minsko polje se posebno projektuje i ne postoji šansa da dodje do bacanja kamenja na tu daljinu jer postoje, uostalom, i naši kontejneri koji se nalaze u sklopu kopa i do sada nisu bili ugroženi. Najbliža kuća se nalazi na daljini od 70 metara od donje ivice odlagališta, a nekih 100 metara od gornje ivice. A samo groblje je udaljeno 50 metara od deponije, na tom dijelu je deponija završena i formirana”, objašnjava Bojan Crnogorac, tehnički direktor rudnika AD Boksit Srebrenica.

Stanovnici Podravanja očekuju izlazak rudarskog inspektora na teren i najavljuju tužbe protiv rudnika.