Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari Grad bogatiji za još jedno novo dječije igralište

stari grad – igraliste 1

Kod OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku danas je svečano otvoreno potpuno novo dječije igralište, za tu priliku najmlađima su podijeljeni sokovi, slatkiši i pokloni. Uz mnogobrojne mališane i njihove roditelje, otvaranju je prisustvovao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Irfan Čengić.

„Ovo je peto igralište koje smo sagradili i otvorili zahvaljujući našem učešću u programu UNDP-a, te vlada Švedske i Švicarske“ izjavio je načelnik Hadžibajrić. Spomenuo je i igralište koje je otvoreno u ulici Logavina, zahvaljujući saradnji sa pobratimskom Općinom Karpoš iz Skoplja.

Načelnik Hadžibajrić je izrazio nadu da igralište neće pretrpjeti devastaciju kroz vrijeme: „Došli smo u situaciju da je lako napraviti i uložiti sredstva, ozbiljan problem se nažalost javlja prilikom održavanja i zaštite novih igrališta. Zbog toga smo i odlučili praviti dječija igrališta u blizini škola i bitnijih objekata“.

Za mladu mamu Vanju Furtulu izgradnja igrališta je pun pogodak: „U blizini živim i iskoristit ću svaki slobodan momenat da dovedem svoje dijete, najviše uživa na ljuljaški“. Dijana Bećirović je nedavno doselila na Vratnik: „U početku sam se čudila što nema dječije igralište, s obzirom na mnogobrojnu djecu koju srećem. Sada ću moći zaista lijepo provoditi vrijeme vani sa svojom kćerkom“.

Igralište u jednom dijelu ima pješčanu podlogu, dok je drugim dijelom izgrađeno kaskadno, u tri nivoa – sa zelenom površinom. Opremljeno je pratećim mobilijarom, pa je mališanima na raspolaganju drvena kućica sa ljestvama i mrežom za penjanje, ljuljaška, klackalice, vrtuljak, njihalice u obliku konjića i motocikla i drugo. Postavljena je i jedna klupa, te korpe za otpatke. Igralište je ograđeno, a poput prethodnih četiri (Mošćanica, Sedrenik, Vratnik i Širokača) izgrađeno je u sklopu projekta „Jačanje uloge MZ u BiH“, kojeg implementira UNDP u BiH sa partnerskim općinama, a finansiraju vlade Švicarske i Švedske. Ukupna vrijednost ovog projekta je 22.400 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 5.400 KM.