Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari Grad: Mališani sa Širokače dobili novo igralište

igraliste sirokaca

Na Širokači je sagrađeno prvo dječije igralište za mališane uzrasta do šest godina koje je danas i zvanično počelo sa radom. Igralište se nalazi ispred prostorija Mjesne zajednice Širokača, ima gumenu podlogu, tobogan sa kućicom, ljuljačke, njihalicu sa sjedalicom i klupe za sjedenje. Brojni mališani iz ovog naselja, kao i učenici područnog objekta osnovne škole „Edhem Mulabdić“ družili su se danas na igralištu, uz slatkiše, balone i lopte.

Izgradnji ovog igrališta obradovali su se i roditelji, ali i svi drugi stanovnici Širokače. Penzioner Enver Janjoš kojeg smo danas zatekli na igralištu kaže da svoje slobodno vrijeme provodi šetajući, a otkako se igralište napravilo, obavezno i tu svrati.

„Ovo je prelijepo i nešto najbolje što se u zadnje vrijeme uradilo. Djeca su presretna. Svaki dan poslije škole obavezno ovdje svrate. Nane i dede dovode unuke. Zaista smo prezadovoljni“, ispričao je Janjoš.

Samira Đozo i Armina Dragolovčanin, mame su dječaka koje su danas imale pune ruke posla dok su svoje mališane vodile od tobogana do njihalica i ljuljački. „Mi smo presretne jer sada i Širokača ima dječije igralište i dolazit ćemo često. Vidite kakko se ova djeca raduju, igralište nam je odavno trebalo,“ kazale su ove mame.

Miralem Adrović na igralište je doveo svoju dvogodišnju unuku Ninu. „Kad god je lijepo vrijeme dođemo ovamo da malo prošetamo i da se Nina igra. Ovo je prava stvar za našu djecu“, kazao je Miralem.

Ovo je treće igralište koje je sagrađeno u Starom Gradu u okviru projekta „Jačanje uloge MZ u BiH“, kojeg implementira UNDP u BiH sa partnerskim općinama, a finansiraju vlade Švicarske i Švedske. Projekat je predložio Savjet mjesne zajednice Širokača, a implementiran je uz podršku Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad. Ukupna vrijednost projekta je oko 22.000 KM. U okviru istog projekta u toku je izgradnja dječijeg igrališta na Vratniku.

Slatkiše i balone koje su djeca danas dobila osigurali su prijatelji projekta: Paja taxi, BH Plazza group rent-a-car i Balon dekor.