Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari kolektivni ugovor na snazi do 31. maja

radnici

Prava radnika u RS-u ostat će zaštićena kolektivnim ugovorom zahvaljujući produljenju životnog vijeka tog dokumenta do kraja maja.

Socijalni partneri usuglasili su se na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a staviti potpis na kolektivni ugovor koji je bio na snazi do 20. travnja, čime će produljiti njegovo važenje do kraja svibnja, piše “Glas Srpske”.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite i predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a Milenko Savanović rekao je da su socijalni partneri postigli visok stupanj suglasnosti kada je riječ o produljenju važenja kolektivnog ugovora.

“Usuglasili smo se da za dan-dva dobijemo kolektivni ugovor koji će biti verificiran od sindikata, poslodavaca i Vlade. Nakon toga, potpisat ćemo ovaj dokument koji će važiti mjesec sa svim odredbama iz starog ugovora”, rekao je Savanović i dodao da će u idućih mjesec dana socijalni partneri intenzivirati pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić kazao je da je postignut kompromis da stari kolektivni ugovor bude produžen do 31. maja.

“Nadamo se da ćemo u tom razdoblju usuglasiti stavove i potpisati novi kolektivni ugovor, koji nikako neće biti isti kao dokument koji je važio do 20. aprila”, rekao je Škrebić i pozvao poslodavce da do donošenja novog poštuju stari kolektivni ugovor.