Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari most utonuo u mrak za spas planete Zemlje

stari most mrak

Stari Most večeras je u 20:30 sati utonuo u mrak na 60 minuta, čime se Mostar tradicionalno pridružio globalnoj akciji Sat za planetu Zemlju, sa više od 7.000 gradova iz 152 zemlje svijeta koja predstavlja svojevrsni podsjetnik na klimatske promjene i opasnosti koje one nose, javlja Anadolu Agency(AA).

Uz gašenje svjetala na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku, u Mostaru gdje se tradicionalno održava centralna svečanost za BiH, upriličena je i umjetnička instalacija sa svijećama koju su izveli učenici Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar. Nesvakidašnju atmosferu u gradu na Neretvi akustičnim izvedbama upotpunili su članova Rock škole iz Mostara.

mostar zemlja

Ovogodišnji događaj u gradu na Neretvi organizira WWF BiH u saradnji s Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, Ekološkom udrugom “Eko-Most” Mostar, Rock školom Mostar, Parkom prirode “Hutovo blato”, uz podršku Gradske uprave Grada Mostara.

Globalna inicijativa WWF-a Sat za planetu Zemlju nastala je 2007. u Sydneyju sa svrhom podizanja svijesti donositeljima odluka i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

Cilj akcije je skretanje pažnje na globalno zagrijavanje i pretjerano trošenje energetskih resursa na planeti Zemlji. Tako su velike svjetske znamenitosti, među kojima Sidnejska opera, kula Petronas, Brandenburška kapija i Empire State Building, najavili sudjelovanje u ovogodišnjem Satu za našu planetu.

mostar zemlja1

Ove godine prvi put akciji se pridružuju Kremlj i Crveni trg u Moskvi. Učešće je najavilo i oko stotinu znamenitosti u oko 70 gradova i naselja širom Rusije. U poruci svijetu pred sedmi Sat za planetu Zemlju, generalni tajnik UN-a Ban Ki-Moon naveo je da svjetska organizacija u akciji protiv klimatskih promjena sudjeluje sa nezatamnjenom odlučnošću.

“Svatko ima svoju ulogu. Vlade treba da imaju političku volju, poslovni ljudi da daju doprinos rješenjima, a građansko društvo, posebno mladi, mogu izazvati globalniji pokret. Zajedno treba da doprinesemo i bacimo svjetlo na razumne odgovore za čistiji, zeleniji svijet”, istaknuo je generalni tajnik UN-a.