BiH

Mostar

Stari most večeras u bojama francuske zastave

16/04/2019

Direktor Centra Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta

Stari most u Mostaru večeras će biti osvijetljen bojama francuske zastave kao znak solidarnosti i poziv cijelom svijetu za obnovu pariške katedrale Notre Dame koju je u ponedjeljak zahvatio veliki požar.

“Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovci, će na taj način izraziti solidarnost s građanima Francuske”, navode iz Centra za mir iz Mostara i ističu kako se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta.

Direktor Centra Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije zemlje.

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.