Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komentar na sjednicu UN-a

State Department: Amerika u potpunosti podržava Schmidta i njegove odluke

PXL_NEW_280422_93200640 (1)
Foto: Carolyn Kaster/NEWSCOM/Pixsell

Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku, pocrtao je Ned Price

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u vršenju svih potrebnih ovlaštenja, uključujući Bonska ovlaštenja, sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Izjavio je to Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta, na čijem čelu je  Antony Blinken, u komentaru na sjednicu Vijeća sigurnosti BiH posvećenoj BiH.

Kao što je poznato, ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj na toj sjednici je žestoko kritikovao Schmidta zbog odluka donesenih 2. oktobra, a kojim je promijenio Ustav FBiH i Izborni zakon. Tokom nastupa mu je spočitao i krivičnu odgovornost.

– U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se riješi dugogodišnjih problema formiranja vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku – pocrtao je Price.

Također, on je rekao da SAD pozdravljaju jednoglasno ponovno odobrenje mandata Snaga Evropske unije u operaciji ALTHEA od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

– Ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH). Zahvaljujemo EU na njihovom kontinuiranom doprinosu i vodstvu EUFOR-a ALTHEA – istaknuo je Price.

Podsjetimo, Alkalaj je tom prilikom rekao da je visoki predstavnik postupao mimo Aneksa 10, gdje BiH dolazi do destabilizacije i ne može nastaviti svoj put u EU i NATO.

– Po Ustavu BiH je demokratska država. OHR je prekršio taj princip i nametnuo zakone na dan izbora. Tako je prevario glasače jer bi glasali drugačije da su znali koje su izmjene. Prevario je i političke stranke – naveo je Alkalaj.