Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljen izvještaj

State Department: BiH je ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma

630_360_1454353591-1721-derzdep

U 2021. godini je bilo ograničeno održavanje obuka uživo. Policijska saradnja na višim nivoima je i dalje bila otežana zbog političke krize i složene vlasti u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma, iako joj kapaciteti ostaju ograničeni, a malo napretka je postignuto u reformama zakona i propisa zbog političke krize izazvane secesionističkom retorikom i opstrukcijom institucija na nivou države od lidera entiteta Republike Srpske, kao i disfunkcijom entiteta Federacije Bosne i Hercegovine zbog napetosti između Hrvata i Bošnjaka i koncentracije na uske političke interese, objavio je u utorak američki State Department u svom izvještaju o terorizmu koji obuhvata 2021. godinu.

– U 2021. godini nije bilo poznatih registrovanih građana Bosne i Hercegovine koji su pokušali putovati na strana bojišta, iako se neki bivši strani borci i članovi njihovih porodica i dalje nalaze u Iraku i Siriji. Bosna i Hercegovina i dalje je voljan partner u vraćanju bivših stranih boraca i u julu je osnovala međuagencijsko koordinaciono tijelo za nadgledanje budućih napora u repatrijaciji – navodi se u izvještaju.

Međutim, u istragama vezanim za borbu protiv terorizma, međuljudski i međuagencijski sukobi i izolacija sprečavaju potpuno efektivnu saradnju, navodi State Department.

Podsjećaju da u Bosni i Hercegovini nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata u 2021. godini.

Nova nacionalna Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma 2020-24 nije usvojena i međuagencijska radna grupa koja je formirana u maju radi njenog izrade još radi na tome. Ministarstvo sigurnosti je u martu osnovalo međuagencijsko koordinaciono tijelo za razvoj plana za repatrijaciju, gonjenje ili reintegraciju bivših stranih boraca iz Iraka i Sirije i tijelo je krajem 2021. godine završavalo plan za sveobuhvatnu vladinu akciju.

Državno tužilaštvo i SIPA su dobili obuku od različitih programa američkih agencija, uključujući program ATA, OPDAT i Program za međunarodnu kriminalističku obuku i pomoć.

U 2021. godini je bilo ograničeno održavanje obuka uživo. Policijska saradnja na višim nivoima je i dalje bila otežana zbog političke krize i složene vlasti u Bosni i Hercegovini.

Postojeći sporovi oko nadležnosti države i entiteta sprječavali su napredak u ažuriranju zakona i regulativa za prikupljanje i upotrebu informacija o putnicima u skladu sa međunarodnim standardima. Ipak, postignut je neki napredak u poboljšanju sistema i tehnologije za kontrolu granica.

U 2021. godini je pet osoba vraćenih iz stranih terorističkih formacija osuđeno, dok je jedan optuženik oslobođen optužbi. Proces su pratili američki partneri koji su pružali mentorsku podršku bosanskohercegovačkim istražiteljima i tužiteljima.

Bosna i Hercegovina je članica MONEYVAL-a i član je Egmont grupe. Zbog političke krize, malo napretka je postignuto u ažuriranju zakonodavstva protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Također, nisu izvršene procjene nacionalnih rizika kao što zahtijeva MONEYVAL. Jedna osoba je optužena za finansiranje terorizma u 2021. godini, što predstavlja neki napredak, ali tužilaštvo treba unaprijediti kapacitete za tu vrstu slučajeva.

Sudstvo u BiH ima tendenciju blagog pristupa optuženima za terorizam, posebno prema ženama koje se gotovo uvijek ne smatraju mogućim kriminalcima. U 2021. godini nije bilo zamrzavanja imovine na osnovu UNSCR-ova, ali vlasti u BiH sarađuju s američkim ministarstvom pravde.

U Bosni i Hercegovini i dalje postoji opasnost od terorizma izazvanog nasilnim ekstremističkim ideologijama i nacionalističkim grupama.

Politčka kriza u 2021. uzrokovana je retorikom etničkih lidera, dok su glavne religijske zajednice nastavile raditi zajedno kroz Međureligijsko vijeće kako bi promovisale toleranciju i suprotstavile se bilo kakvom obliku nasilja usmjerenog prema njihovoj zajednici.

USAID-ov Ured za tranzicijske inicijative je završio svoj program za sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma. U gradu Bihaću, Bijeljini, sarajevskoj općini Centar, Doboju, Jablanici, Prijedoru, Srebreniku i Tuzli djeluje mreža “Strong Cities Network” koja se bavi sprječavanjem nasilnog ekstremizma.

Ured državnog tužitelja nastavlja surađivati s Sjedinjenim Državama, regionalnim susjedima i zemljama Evropske unije na istragama protiv terorizma. Bosna i Hercegovina je članica ili sudionica UN-a, OSCE-a, Regionalnog kooperacijskog vijeća za jugoistočnu Evropu i Vijeća Evrope, navodi se u izvještaju State Departmenta.