saopćenje

State Department: Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama radi ličnog i stranačkog bogaćenja

Sarajevo: Prijem povodom dolaska novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta
02.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Zemaljskoom muzeju organiziran je prijem povodom dolaska novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta. Osman Mehmedagic Photo: Armin Durgut/PIXSELL (02.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Zemal

“Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA da koriste položaje na vlasti za ličnu i stranačku korist”, navodi se

Američki State Department izdao je saopćenje za javnost nakon što su danas na listu sankcija SAD-a dodali tri imena iz Bosne i Hercegovine.

Bivši direktor OSA-e Osman Mehemdagić Osmica, narkobos Edin Gačanin i Dragan Stanković, direktora Uprave za geodetske poslove RS danas su stavljeni na crnu listu SAD.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti;

– Kako Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju reformu, mi također promovišemo odgovornost za postupke onih koji potkopavaju demokratske institucije i unapređujemo njihovu agendu za političku i ličnu korist na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini (BiH), da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi. Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) angažovano je u secesionističkim akcijama kako bi oduzelo ovlasti od države i dalo ih entitetskim vladama i institucijama. Političke stranke sa sjedištem u entitetu Federacija BiH naoružale su ključne institucije sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrijebile resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane.

Danas uvodimo sankcije za tri pojedinca koji predstavljaju prijetnju vladavini prava, regionalnoj stabilnosti i aspiracijama onih koji traže funkcionalnu demokratsku državu.

Ministarstvo trezora sankcionisalo je Osmana Mehmedagića, bivšeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033. Mehmedagić je zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju u državnom vlasništvu u korist svoje stranke, Stranke demokratske akcije (SDA). Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi ličnog i stranačkog bogaćenja. Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA da koriste položaje na vlasti za ličnu i stranačku korist.

Nadalje, Trezor je sankcionisao Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, na osnovu E.O. 14033. Stanković je odgovoran za eklatantan pokušaj uzurpiranja vlasti države BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo Ured visokog predstavnika. Stankovićevi napori da donese ovaj neustavan zakon odražavaju lažne tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika i drugih lidera RS u vezi s tim.

Konačno, Trezor sankcioniše Edina Gačanina, državljanina BiH i jednog od najozloglašenijih svjetskih trgovaca narkoticima, prema E.O. 14059. Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i povezan je s grupom za organizirani kriminal Kinahan, koju je Ministarstvo finansija prethodno označilo kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju.

Kao garant DPA, Sjedinjene Američke Države su posvećene borbi protiv endemske korupcije, prijetnji državnoj vlasti BiH, te širenja nedozvoljenih droga i organiziranog kriminala, koji zajednički prijete euroatlantskoj putanji BiH. Ostajemo nepokolebljivi u podršci građanima Bosne i Hercegovine i demokratskim institucijama zemlje – naveli su iz State Departmenta.