Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova izvršna uredba

State Department za RSE: Sankcije za Zapadni Balkan omogućavaju odgovor na prijetnje

Proširujemo naš program sankcija kako bismo osigurali da možemo ciljati širi spektar malignih aktivnosti u regionu“, naveo je State Department

Sjedinjene Države još uvijek nisu najavile nova imena obuhvaćena proširenim opsegom uredbe o sankcijama za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona, rečeno je u State Departmentu za Radio Slobodnu Evropu.

„Ali ovaj mehanizam omogućava SAD da odgovori na najaktuelnije prijetnje po stabilnost i da demokratske institucije napreduju“, navela je portparolka State Departmenta.

Predsjednik SAD-a Joe Biden proširio je 8. juna opseg vanrednih mjera za države Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijume za uvođenje američkih sankcija.

Kako je objašnjeno iz State Departmenta predsjednik je potpisao novu izvršnu uredbu koja nadograđuje i modernizuje postojeću i proširuje kriterijume kako bi se pozabavili trenutnim izazovima poput korupcije i drugih akcija koje ometaju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije.

„Proširujemo naš program sankcija kako bismo osigurali da možemo ciljati širi spektar malignih aktivnosti u regionu“, naveo je State Department.

Kako je objašnjeno, nova uredba je uključila i proširenje sankcija za one koji krše Prespanski sporazum iz 2018. godine, kojim su Makedonija i Grčka dogovorile promjenu imena Makedonije u Sjeverna Makedonija.

Također, predviđaju se sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Mehanizam je nasljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatog pod nazivom Haški tribunal koji se bavio suđenjima za ratne zločine počinjene tokom sukoba 90-ih godina na prostoru bivše SFRJ.

Novom uredbom je osim država bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) obuhvaćena i Albanija kako bi se pozabavili mrežom korupcije širom regiona.

Sankcije su usmjerene na korupciju i podrivanje stabilnosti i nova uredba osigurava efikasnost u rješavanju najozbiljnijih prijetnji stabilnosti u regionu, uključujući korupciju, akcije koje podrivaju demokratsku upravu i ozbiljna kršenja ljudskih prava, naveo je State Department.

Kako je navedeno prethodne sankcije i dalje su na snazi.

Dodaje se da su Sjedinjene Države posvećene promociji demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju da ispune kako bi osigurale svoje ciljeve napredovanja na evropskom putu.

„Osiguranje stabilnosti, prosperiteta i bliže integracije država Zapadnog Balkana u evropske institucije je od ključne važnosti. Nove sankcije za Zapadni Balkan pomažu u jačanju tog cilja unapređivanjem odgovornosti“, naveo je State Department.

Bijela kuća je prethodno saopštila da sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD.

Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Ministarstvo finansija će, kako se navodi, u konsultacijama sa State Departmentom nastaviti da ažurira spisak pojedinaca koji su pod sankcijama.

Uredba o sankcijama je na snazi već 20 godina, prvi put je ovu uredbu doneo tadašnji predsednik SAD George Bush, mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.