Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Stećci na području Busovače prepušteni zaboravu

29/05/2016

Područje općine Busovača, kao i čitavo područje središnje Bosne, bogato je srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima-stećcima, a neki od njih će biti uvršteni u kartu koju će izraditi Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona.

Direktor Turističke zajednice tog kantona Miroslav Matošević Feni je kazao da su brojne lokacije na kojima su pronađeni stećci, neki su otkopani, ali ih je još mnogo prekriveno zemljom jer je to jedini način da ostanu sačuvani.

O busovačkim nekropolama brine Općina, kao i o većini njih na području kantona.

– Novi Travnik je do sada pokazao najviše interesa za stećke, ali se nadamo da će se i druge općine tome posvetiti. Mi intenzivno radimo na promociji – istakao je Matošević.

Jedan od načina promocije jeste izrada turističke karte stećaka.

– U tu kartu će biti ucrtani spomenici koji su spremni za prihvat turista – pojasnio je Matošević.

Smatra da se od srećaka može napraviti brend po kojem bi država bila prepoznatljiva. Mišljenja je da se to bogatstvo mora iskoristiti i pokazati turistima iz cijelog svijeta.

U Busovači, na desnoj obali Lašve, u naseljenom mjestu Katići, na lokalitetu Borak, nalazila se nekropola sa četiri stećka u obliku ploča, bez natpisa i ukrasa. Nekropola je sedamdesetih godina prošlog stoljeća potpuno uništena za vrijeme gradnje društvenog doma.

U naselju Donje Krčevine nalazi se nekropola sa 63, a nešto sjevernije još jedna sa četiri stećka. Svi su u obliku sanduka, osim tri koji su u obliku sljemenjaka. Veći broj stećaka je oštećen, ali ima i onih koji su u dobrom stanju.

Lokalitet u Donjim Krčevinama je po broju stećaka veći od svih ostalih na području općine Busovača. Stećci u ovoj nekropoli klesani su od konglomerata kamena škriljca, što je za posljedicu imalo njihovo drobljenje prilikom pokušaja razbijanja.

FNA_22180

Na lokalitetu Ravan kod sela Hozanovići nalazi se nekropola s 27 stećaka u obliku sanduka, od kojih je većina oštećena, a ni oni nemaju natpisa niti ukrasa.

U selu Dobraljevo dva su osamljena stećka, lokalitet zvani Kaursko groblje, u obliku su sanduka i prilično velikih dimenzija. Ni oni nemaju natpisa niti ukrasa, ali su dosta dobro očuvani.

Nekropola sa 16 stećaka nalazi se i u naseljenom mjestu Ravan, u neposrednoj blizini Busovače. Svi su u obliku sanduka osim jednog koji je u obliku sljemenjaka. Nemaju natpisa niti ukrasa, ali neki od njih imaju postolje, što je rijetkost na ovim prostorima.

U selu Polje, uz samu cestu Busovača-Sarajevo, nalazila se nekropola s devet stećaka u obliku sanduka. Od ove nekropole, baš kao što je slučaj i s nekropolom od sedam stećaka u selu Bukovci, nije ostalo ništa. Potpuno su uništene, a kamenje je ugrađeno u privredne i stambene objekte, odnosno izgradnju potpornog zida.

Stećci, kao jedinstveni kameni nadgrobni spomenici na kulturno-historijskoj svjetskoj mapi, nominirani su za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Komentari