BiH

Štediše imaju dvije godine da podnesu odštetni zahtjev Sloveniji

28/11/2015

Udruženja za za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini danas će članovima biti prezentiran način na koji će podnositi zahtjeve za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Ališić” po kojoj Slovenija mora platiti odštetu štedišama nekadašnje Ljubljanske banke.

Predsjednica Udruženja Amila Omersoftić istakla je u uvodnom obraćanju da je rok za podnošenje zahtjeva dvije godine i da vjeruje da je to dovoljno da sve štediše iz BiH podnesu zahtjeve, a da će im Udruženje u tome pomoći koliko može.

Navela je da smatra da Slovenija neće moći osporavati potraživanja bh. štediša ukoliko zahtjevi budu pravilno popunjeni, ali da ne treba očekivati da će Udruženje u kratkom roku moći obraditi oko 130.000 zahtjeva te zamolila za razumijevanje.

Omersoftić je rekla da će Udruženje zahtijevati od Vijeća Evrope da Slovenija zahtjeve štediša iz BiH obrađuje zajedno sa zahtjevima štediša iz Hrvatske, jer namjera Slovenije za odgodu tog postupka kad su u pitanju bh. štediše predstavlja povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.