Šteta na imovini koju građani mogu naplatiti ukoliko je osigurana

cazin – nevrijeme 4

Samo u prvoj polovini prošle godine na području Kantona Sarajevo obijena su 323 privatna objekta, a građani rijetko uspijevaju putem istražnih organa vratiti ukradenu imovinu.

Šteta na stambenim objektima u proteklim je godinama nastajala i tokom poplava, drugih vrsta nevremena kao što su jaki udari vjetra, požara itd.

Primjerice, štete od poplava u BiH iz 2014. godine procjenjuju se ne preko dvije milijarde eura, od čega je 70 posto štete načinjeno privatnom sektoru.

U takvim situacijama, ukoliko imovina nije osigurana, građani moraju iz svog džepa nadoknaditi nastalu štetu.

Sagovornici portala Fokus.ba ističu da u BiH građani trentno najviše ugovaraju osiguranje za motorna vozila (autoodgovornost i auto kasko). Osiguranje imovine se znatno manje traži, osim u slučajevima kada banke traže da hipoteke uz npr. stambene kredite trebaju biti osigurane.

“Nažalost, svijest o važnosti osiguranja imovine je na jako niskim razinama. Građani nemaju dovoljno informacija o prihvatljivosti cijena i korisnosti osiguranja imovine i osoba. Osiguranje je pojam koji se još uvijek veže uz motorna vozila”, kazao je u razgovoru za Fokus.ba Ivo lasić, direktor u Croatia osiguranju.

Osiguravajuće kuće u BiH po pitanju imovine pokrivaju širok spektar osnovnih rizika kao što su: požar, eksplozija, udar groma, pad letjelice, udar vozila, manifestacije i demonstracije, lom stakla, provalna krađa, lom strojeva itd. Postoje i dopunski rizici kao što su poplave, izljev vode, težina snijega, klizanje tla itd.

“Također, postoje i vrste osiguranja imovine koje kombiniraju više rizika u jednoj polici osiguranja, npr. osiguranje kućanstva. Najčešće štete na stambenim objektima su one koje nastanu zbog kvarova na instalacijama, vodovodnim i električnim, te one koje nastanu zbog provalne krađe, a također se često dogodi i lom stakla”, naveo je Lasić.

Dodao je da za razliku od građanstva, firme imaju višu razinu svijesti o potrebi osiguranja imovine.

“Veliki je broj pravnih osoba koje dugi niz godina osiguravaju svoju imovinu, i poslovnu i privatnu”, zaključio je Lasić.