BiH

ministar saobraćaja

Šteta: Rekonstrukcija tramvajske pruge napreduje u skladu s rokovima

12/11/2021

Puno posla ima, postojali su određeni izazovi na pojedinim dijelovima pruge koji su imali nešto lošije geološke uvjete, ali su dodatnim usaglašavanjem potrebnih elemenata riješeni, sve u cilju osiguravanja stabilnosti i održivosti - kazao je ministar Šteta

Prva faza rekonstrukcije tramvajske pruge od Ilidže do Nedžarića odvija se prema planovima, a danas je radove obišao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

– Svakodnevno dobijem izvještaje o svim aktivnostima koje su vezane za rekonstrukciju pruge. Tvrdim da je dobra komunikacija, sa svim učesnicima projekta, važna za svaki tako i za ovaj jedan od najznačajnijih projekata u Kantonu Sarajevo. Radovi se obavljaju u skladu s rokovima – rekao je ministar Šteta.

U ranijim periodima razvijena je kompletna geodetska mreža, urađeno iskolčenje i antikorozivna zaštita na stubovima, te su obilježene kote gornje ivice šina, na potezu od kružnog toka na Ilidži do cestovnog prelaza u Nedžarićima. Trenutno se na toj dionici izvode radovi na iskopu i postavljanju nasipa. Prije postavljanja nasipa, vrše se laboratorijska ispitivanja i provjera stanja postojećeg tla.

– Puno posla ima, postojali su određeni izazovi na pojedinim dijelovima pruge koji su imali nešto lošije geološke uvjete, ali su dodatnim usaglašavanjem potrebnih elemenata riješeni, sve u cilju osiguravanja stabilnosti i održivosti – dodao je ministar Šteta, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Rekonstrukcija pruge na dionici Ilidža-Marijin Dvor radi se prvi put, nakon više od 60 godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.