BiH

Sarajevo

Stevandić napustio sjednicu: Nove diplome direktora OSA-e tajni dokumenti

08/07/2020

To do sada još niko nikad nije uradio i to je velika sramota. Oni koji to politički podržavaju treba da se stide - rekao je Stevandić

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nenad Stevandić (Klub poslanika Srpski klub) napustio je današnju sjednicu te Komisije koja je zahtijevala da joj se do danas, na uvid, dostave diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehamedagića.

– Na sjednici smo doznali da su nove diplome koje je direktor OSA-e dostavio klasifikovane kao tajni dokumenti a u koje je, svim parlamentarcima, zabranjen javni uvid. Smatram da je to neprihvatljivo i da se s tim direktor izdigao iznad Tužilaštva BiH i Parlamentarne skupštine BiH – vlastitu diplomu proglasiti tajnim dokumentom, da drugi ne bi imali uvid. To do sada još niko nikad nije uradio i to je velika sramota. Oni koji to politički podržavaju treba da se stide – rekao je Stevandić.

Sjednica je još uvijek u toku, a Komisija je osim diplome direktora OSA-e tražila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da joj dostavi imena kandidata za direktora, zamjenika i glavnog inspektora Agencije, kao i mišljenje da li trenutni direkotr ispunjava sve uslove za funkciju, s obzirom na to da mu je poništenа diploma.

Оd Tužilaštva BiH Komisija traži da ispita navode prema kojima je Mehmedagić prekršio Zakon o OSA-i.

Zajednička Komisija daje mišljenje, ali to mišljenje ne obavezuje Vijeće ministara prilikom imenovanja, pa ni direktоra OSA-e.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.