Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik nsrs-a

Stevandić: Ustavni sud RS uskoro odlučuje o Izbornom zakonu

stevandic
Foto: Screenshot/YouTube

Nakon što je u NSRS usvojen Izborni zakon i Zakon o referendumu, Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS uložio je veto, odnosno pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na kompletan sadržaj oba zakona

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS usaglasio je odgovore na pitanja Ustavnog suda RS koji treba da utvrdi da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes Izbornim zakonom i Zakonom o referendumu.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić, koji je predsjedavao današnjom sjednicom Odbora za ustavna pitanja, rekao je da je Odbor u oba zakona Ustavnom sudu odgovorio da smatra da nijednom odredbom nisu ugrožena nečija vitalna i nacionalna prava.

Nakon što je u NSRS usvojen Izborni zakon i Zakon o referendumu, Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS uložio je veto, odnosno pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na kompletan sadržaj oba zakona.

Rok od mjesec dana

Dogovor nije postignut ni na Zajedničkoj komisija NSRS i Vijeća naroda RS, zbog čega Ustavni sud RS treba da donese odluku.

Kako je rekao Stevandić, sud treba da se izjasni u roku od mjesec dana.

Predsjednik NSRS je rekao i da je za četvrtak najavio sjednicu Kolegijuma NSRS na kojem će predložiti za 2. juli održavanje dvije sjednice.

-Jedna bi bila svečana i na kojoj bi se narodnim poslanicima obratila predsjednica parlamenta Srbije Ana Brnabić. Istog dana u 12 časova trebalo bi da imamo redovnu sjednicu NSRS. Prva tačka dnevnog reda bi bila Aktuelni čas, druga Deklaracija koju smo potpisali u Beogradu, a ostale tačke treba da budu prijedlozi od Vlade i drugih ovlaštenih predlagača – objasnio je Stevandić.

On je na novinarsko pitanje odgovorio da je do sada, do polovine šestog mjeseca ove godine, NSRS realizovala oko 35 posto u odnosu na usvojeni Program rada u 2024.

-Ne bih sada donosio nikakve ocjene, sačekao bih ipak kraj godine – dodao je Stevandić.