Ponovljeni izbori

Stevanović: Sva biračka mjesta u Srebrenici otvorena na vrijeme

srebrenica (8)

Navela je da će sve osobe, koje su prijavljene Opštinskoj izbornoj komisiji da su pozitivne na virus korona, glasati putem posebnog mobilnog tima

U Srebrenici se danas održavaju ponovni izbori za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

Po riječima predsjednice Opštinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Ljiljane Stevanović sva biračka mjesta su otvorena jutros u 07.00 sati.

– Sva redovna biračka mjesta, svih 26, su otvorena na vrijeme i nije bilo kašnjenja. CIK je na svakom biračkom mjestu imenovao supervizora koji će pratiti izborni proces. Po jedan supervizor će biti na svakom biračkom mjestu i bit će na usluzi članovima biračkog odbora. Još jedna novina uvedena instrukcijom jeste da se obezbijedi dostava zelenih obrazaca za nivo načelnika najkasnije do 23 sata u sjedište OIK kako bi ti podaci bili uneseni – rekla je Stevanović.

Navela je da će sve osobe, koje su prijavljene Opštinskoj izbornoj komisiji da su pozitivne na virus korona, glasati putem posebnog mobilnog tima.

Portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar za Fenu je potvrdio informaciju da su sva biračka mjesta na području opštine Srebrenica otvorena i da se proces glasanja odvija nesmetano.

– Štab Policijske uprave Zvornik „Izbori 2021“ je zadužen za planske aktivnosti u predizbornom, izbornom i postizbornom periodu, a sve u cilju bezbjednog i nesmetanog odvijanja izbornog procesa – istakao je Bobar.

Na glasačkom listiću za izbora načelnika nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta, dva nezavisna kandidata, kandidat ispred kolacije „Moja adresa Srebrenica“ Alija Tabaković i kandidat ispred koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ Mladen Grujičić.

Na glasačkom lističu za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze se kandidati 27 političkih subjekata, jedan nezavisni kandidat i četiri koalicije i 22 političke stranke.

Bošnjaci u Srebrenici bojkotuju izbore zbog, kako su naveli, nemogućnosti ponovoljenog glasanja putem pošte i drugih nepravilnosti.

Podršku bošnjacima u Srebrenici za bojkot izbora dali su bh. lideri probosanskih stranaka (DF, SDA, PDA, SPD, Stranka za BiH, NP, NS i SBB).