Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očuvanje mira

Stigao bataljon EUFOR-a, a ne NATO-a: Vršit će patrole širom BiH

eufor
Foto: EUFOR

Komandant EUFOR-a u BiH Laszlo Sticz rekao je prošle sedmice da će u okviru vježbe čiji je naziv “Meleger” u BiH doći 250 vojnika strateških rezervnih snaga EUFOR-a iz Francuske, Italije i Rumunije

Trupe strateških rezervnih snaga EUFOR-a i njihova oprema stigli su u BiH, te će uskoro vršiti patrole širom BiH, objavio je EUFOR.

Strateške rezervne snage vršit će obuku sa snagama EUFOR-a u zoni operacija i sa elementima Oružanih snaga BiH, objavljeno je na X nalogu EUFOR-ove operacije “Altea”.

Komandant EUFOR-a u BiH Laszlo Sticz rekao je prošle sedmice da će u okviru vježbe čiji je naziv “Meleger” u BiH doći 250 vojnika strateških rezervnih snaga EUFOR-a iz Francuske, Italije i Rumunije.

Sticz je istakao da će francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga EUFOR-a ostati otprilike jedan mjesec i zajedno sa trupama iz Rumunije i Italije biće u potpunosti pod komandom EUFOR-a i činiti multinacionalni element veličine bataljona u sastavu operacije “Altea”.

On je dodao da proces raspoređivanja rezervnih snaga predstavlja i jedan dio njihovog uvježbavanja, navodeći da će ove snage tokom boravka u BiH izvoditi obuku i patrolirati zajedno sa snagama EUFOR-a, što će EUFOR-u omogućiti da uvježbava efikasnu integraciju rezervnih snaga u svoju strukturu.

Podsjetimo, iako je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je jučer da NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH, u našu zemlju je stigao EUFOR.

“NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea. Dugoočekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnost”, poručio je Zvizdić jučer na Twitteru.