Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 10. do 17 marta

Stigle su nam “babine huke”, očekujte vjetar, kišu, snijeg, sunce i visoke temperature

babine huke

Narednih dana će biti promjenjivo vrijeme, što bi po narodnom vjerovanju trebalo biti da su nam stigle “babine huke” kada se sudaraju tople i hladne zračne mase

U Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije na jugu zemlje prijepodne. Slabe padavine uglavnom na istoku i sjeveroistoku Bosne.

Na planinama će pasti i malo snijega. Lokalno vrlo slabe padavine su moguće prije podne na području Krajine i centralnom dijelu Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2, na jugu zemlje do 8 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje do 16 stepeni.

U Sarajevu oblačno. Prijepodne povremeno može padati veoma slaba kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 1, a najviša dnevna temperatura zraka oko 8 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

“Babine huke”

Narednih dana će biti promjenjivo vrijeme, što bi po narodnom vjerovanju trebalo biti da su nam stigle “babine huke” kada se sudaraju tople i hladne zračne mase.

“Babine huke”, kada se u kratkom intervalu manifestuju sva četiri godišnja doba, su prvi vijesnici proljeća i u našoj zemlji će biti prisutne između 10. i 17. marta.

Od četvrtka toplije

Sutra u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana postepeno razvedravanje. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 20°C.

U četvrtak  se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva u Bosni će biti magle po kotlinama i uz riječne tokove. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 24°C.

U petak  prije podne se prognozira naoblačenje. U noći na subotu u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima slab snijeg. U jutarnjim satima slabo jugo. Sredinom dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeveroistok umjerene jačine. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C.