Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužili ukc tuzla

Stigli nalazi vještačenja, porodica Selimović tvrdi da su potvrdi njihove navode

ukc tuzla
FOTO: Fena

Porodica Selimović se obraćala i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona a iz ove pravosudne institucije su ranije kazali da provode istražne radnje nakon kojih će biti donesena konačna tužilačka odluka

Porodica Selimović iz Tuzle koja je ranije za TVN1 ispričala emotivnu priču o smrti njihove supruge i majke Amire Selimović, i dalje vodi privatni pravosudni proces protiv UKC Tuzla koje su tužili i gdje tvrde da je Amirina smrt uzrokovana nesavjesnim liječenjem u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Sada u toku pravosudnog procesa stigli su nalazi vještačenja medicinske dokumentacije. Porodica tvrdi da su tim vještačenjem potvrđeni svi njihovi navodi.

Senad Selimović, Amirin suprug za N1 kaže da se njegova borba nastavlja sa jednim ciljem i to, kako navodi, da konačno bude utvrđeno da je smrt njegove supruge uslijedila jer nije adekvatno liječena na UKC Tuzla.

Zbog toga je porodica Selimović pokrenula privatni pravosudni spor protiv ove zdravstvene ustanove.

Sada je, kaže Senad, završeno vještačenje medicinske dokumentacije koje je, kako navodi, potvrdilo sve njihove navode.

“U nalazu vještačenja sudskih vještaka UKC Banjaluka potvrđeni su svi naši navodi da dežurni doktor Midhat Hajder cijelu noć nije bio prisutan na prijemnom odjeljenju već je navodno prema njegovoj izjavi upute tada specijalizantici Halilbašić Almi davao preko telefona. Također, tim vještaka utvrdio je da njih dvoje nisu poduzeli nikakve mjere u provođenju dijagnostičkih metoda već je doktor Hajder kući iz bolnice poslao Amiru Selimović koja je tada imala saturaciju 80,9 posto te je ona nakon što je došla kući dva sata od otpusta preminula”, kazao je za N1 Selimović.

Također, Selimović dalje objašnjava da su istim vještačenjem UKC Banjaluka osporena mišljenja kardiologa iz UKC Tuzla koja su se koristila u odbrani doktora iz ove zdravstvene ustanove.

“Na osnovu čega su kardiolozi UKC Tuzla dali takva izjašnjenja kada te kobne noći našoj Amiri nisu urađene neophodne dijagnostičke pretrage”, pita se Senad.

Kobna noć

Ranije je Senad ispričao šta se dogodilo te večeri sredinom marta kada je njegovu suprugu zabililo u prsima i prebačena u UKC Tuzla.

“Doktorica je insistirala da je vodimo kući. Kada sam pitao kako ću je voditi kući kada ne može na noge, doktorica je rekla da to nije problem i da ni ja ne bih mogao da nisam čitavu noć spavao. Na to sam doktorici odgovorio da nisam spavao. Također, doktorica se iznenadila što je sin bio pored supruge. Doktorica je rekla da će supruga biti uredu kada odspava dva sata. Potom je izdala konačni nalaz. Sestru je doktorica uputila po kolica gdje smo mi suprugu kolicima transportovali u auto i dovezli kući jer je trebala u toalet. Supruga je tražila u bolnici da ide u toalet, gdje joj je doktorica kazala da nema gdje da ode i da ide kući da obavi nuždu. Po dolasku kući, mi smo nju iznijeli na prvi sprat, krenula je u toalet i tamo je pala i preminula”, kroz suze je tada ispričao Senad.

Porodica Selimović se obraćala i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona a iz ove pravosudne institucije su ranije kazali da provode istražne radnje nakon kojih će biti donesena konačna tužilačka odluka.