BiH

Aerodrom u sarajevu

Stiglo osoblje i posljednji dio opreme za vježbu EUFOR-a Brzi odgovor 19”

26/09/2019

Pukovnik Lowing izjavio je da raspoređivanje ovih vojnika pokazuje stalnu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i šireg područja zapadnog Balkana

U Međunarodnu zračnu luku Sarajevo danas su sletjeli još jedan ‘Antonov’ 124 i avion ‘Voyager’ Kraljevskih zračnih snaga i dovezli više od 120 britanskih vojnika Prve bojne Kraljevske pukovnije Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu EUFOR-a „Brzi odgovor 19“.

Na aerodromu vojnike su dočekali zamjenik načelnika štaba EUFOR-a za zapovjednik Višenacionalne bojne pukovnik Manfred Leitner i viši vojni predstavnik Velike Britanije u EUFOR-u pukovnik Tim Lowing.

Pukovnik Lowing izjavio je da raspoređivanje ovih vojnika pokazuje stalnu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i šireg područja zapadnog Balkana.

– Kraljevska pukovnija Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna zračnodesantna postrojba koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage EUFOR-a koje se nalaze u BiH – reako je on.

Britanski vojnici pridružit će se ostalim elementima pričuvnog kontingenta EUFOR-a, koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Snage koje stižu u zemlju za vježbu „Brzi odgovor 19“ predstavljaju samo mali dio ukupnih pričuvnih snaga koje EUFOR može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Višenacionalne bojne EUFOR-a, koji su stalno prisutni u BiH.

Ta vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih pričuvnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama. Vježba će biti održana u suradnji s vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra, priopćeno je iz EUFOR-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.