Washington Post upozorio na formiranje ruskih paravojnih formacija u BiH

BiH

140320-lake-russia-tease_hhrtnx

Američki list Washington Post upozorio je ove sedmice na ozbiljnost formiranja, kako navode, paravojnih formacija u Bosni i Hercegovini koje dolaze iz Rusije, naglašavajući da su takve informacije potvrdili bh. dužnosnici.

Ovakve aktivnosti list u analizi upoređuje s pojedinim slučajevima u zemljama u kojima Rusija ima svoj interes, ali uz isticanje da se radi o manjim grupama u inače mirnim zemljama.

– Daleko ozbiljniji je slučaj u BiH gdje su ruski obučeni plaćenici navodno osnovali paravojnu grupaciju koja bi trebala biti na usluzi srpskom separatističkom lideru – istaknuto je u tom članku.

Nadalje su izdvojili izjavu bivšeg bh. ministra energetike koji je kazao za Guardianu da je to dio veće promjene u međunarodnom poretku, dodajući da su Rusi odlučili iskoristiti svoj utjecaj na Balkanu da bi “ponovno pokrenuli sukob u BiH”.

Washington Post ocjenjuje da bi bilo moguće odbaciti ove slučajeve kao izolirane i nevažne da nije poznata činjenica koja govori o tome da Rusija ima historiju korištenja paravojnih formacija uz dezinformiranje javnosti, podmićivanje i druge taktike s ciljem destabiliziranja susjednih zemalja.

Kao primjer su naveli okupaciju Krima u Ukrajini kada je Rusija tamo uputila vojnike bez zvanične ruske uniforme, a postoje i stariji primjeri kao što je pojavljivanje naoružanih lokalnih grupa koje su prethodno obučene u Sovjetskom Savezu i bile su dio onoga što je omogućilo sovjetizaciju srednje Evrope još od 1945. godine.

– Ovome bi smo se možda nasmijali da je 2015. godina, ali 2016. godine pokazalo se da je Rusija sposobna provesti čitavu kampanju dezinformacija čak i u Sjedinjenim Američkim Državama – podsjeća Washington Post.

No, kako zaključuju svijet je sada upoznat s ruskim kampanjama dezinformiranja koje su namijenjene za narušavanje demokratije i sijanje nepovjerenja u mnogim zapadnim zemljama.