Uhapšeni informatičar sastao se s Mamićem u BiH

BiH

huiop

Franjo Varga (36) iz Belišća, koji je osumnjičen da je izradio kompromitirajuću lažnu SMS korespondenciju za potrebe sudskog postupka koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodio protiv braće Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića i Milana Pernara, kojima se sudilo za izvlačenje 115,8 miliona kuna iz GNK Dinamo, u augustu se, prema informacijama iz istrage, sastao sa Zdravkom Mamićem u Tomislavgradu.

Varga je na saslušanju priznao da se sastao s Mamićem, piše Jutarnji list.

– Osim toga, među dokaznim materijalima je i ispis telefonske komunikacije između njega i Mamića, a u Belišću su ga posjećivale i neke osobe iz kruga Dinama – rekao  je izvor blizak istrazi.

Dodao je kako je jedna od tih osoba u petak trebala doći u Belišće kako bi od Varge preuzela USB s novom lažnom korespondencijom o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH, koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku za isti predmet.

Ali, s obzirom na to da je Vargi dojavljeno što se događa i da je u četvrtak navečer uhapšen, sastanak predviđen za petak je propao, a time možda i neposredno hapšenje posrednika u ovoj priči. Ko je, pak, Vargu upozorio da je pod mjerama praćenja i da treba uništiti dokazne materijale s hard diskova na svojoj kompjuterskoj opremi, još nije poznato. Međutim, istražitelji, prema  informacijama, imaju telefonski broj s kojega je Vargi došao poziv u četvrtak poslije 21 sat.

Osim toga, budući da je Varga bio pod mjerama praćenja, snimljen je i glas koji mu govori da uništi materijale pa se vjeruje kako će policija vrlo brzo doći do osobe koja ga je upozorila da se oko njega steže obruč.

Hitan slučaj

Zanimljivo, to je upozorenje došlo isti dan kad su protiv Varge produžene mjere praćenja. S obzirom na takav razvoj događaja, policija je morala promptno reagirati te su odmah krenuli u akciju Vargina hapšenja, a zbog posebnih okolnosti odmah je zatražen i izdan nalog za pretres njegovog doma i zapljenu kompjuterske i druge opreme, što se inače u kasnim noćnim satima iznimno izdaje. Varga je ipak, prema onome što se doznalo poslije na ispitivanju, uspio uništiti dio materijala, ali istražitelji se nadaju da će ih njihovi kompjuterski stručnjaci uspjeti vratiti.

Franjo Varga je, podsjetimo, uhapšen zbog sumnje da je izradio lažnu SMS korespondenciju između bivšeg glavnog državnog tužitelja Dinka Cvitana i neimenovanog suca Županijskog suda u Osijeku koji je bio član sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a u kojoj je Cvitan navodno vršio pritisak na osječke suce kako bi donijeli osuđujuće presude za okrivljenike. Tu je prepisku Mamić prezentirao javnosti 4. juna, dva dana uoči presude u Osijeku.

Brzo priznao

Varga je priznao da je izrađivao lažne SMS-ove koje je Mamić prezentirao javnosti, kao i lažnu korespondenciju za potrebe žalbenog postupka te da je za to primio visoke novčane iznose i druge vrijedne stvari.

Put do njega očito je išao pregledom ispisa telefonske komunikacije, a istražiteljima je bilo sumnjivo što Vargi ništa materijalno ne nedostaje iako su i on i njegova supruga nezaposleni. Stoga su ga stavili pod mjere praćenja i došli do spoznaja koje su rezultirale njegovim hapšenjem.

“Zdravko Mamić bio je oduševljen Varginim radom”

Hapšenje Franje Varge još uvijek nije komentirao Zdravko Mamić koji se, prema saznanjima Jutarnjeg, s ovim bivšim MUP-ovim informatičarom sastao u augustu u Tomislavgradu.

Ono što je sigurno jest to da se Zdravko Mamić i Franjo Varga poznaju već neko vrijeme, a Vargino vrhunsko poznavanje računarskih operacija i kriptozaštite posebno su se dojmile Mamića.

Iz kruga oko Zdravka Mamića saznajemo da je Dinamov savjetnik bio oduševljen poslom kojim se Varga bavio, kao i njegovom stručnošću.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da je Mamić u cijeloj ovoj priči kolateralna žrtva te navode kako je vrlo moguće da su Vargu za slične korespondencije različitim SMS-ovima i mailovima angažirali brojni klijenti jer je kod njega pronađena, prema tvrdnjama istražitelja, visokosofisticirana računalna oprema.

– Čovjek je očito bio nepoznat širem krugu ljudi, no očito je da je za njega znao određeni broj ljudi koji su trebali njegove usluge i koji je svoje usluge nudio na tržištu. Radio je MUP-u, bio je zadužen za kriptozaštite bez kojih se u sustave ni ne može ući. Stoga je pravo pitanje dokle ide cijela priča jer je vrlo lako moguće da je Varga, zbog poznavanja različitih informatičkih operacija i kriptografije, bio angažiran od mnogih političara. Bit će zanimljivo vidjeti dokle će ići istraga – navode  sugovornici.

Mamićev advokat Veljko Miljević jučer nam je rekao da je cijela afera o lažnim SMS-ovima zapravo izmišljena jer, prema njegovim navodima, to tek treba dokazati istraga.

– Zanimljivo je da baš u  novinama Vargina bivša zaručnica govori o tome da se taj bivši MUP-ov informatičar uvijek želio nekome dokazivati i biti važan, što vrlo jasno govori o tome kakav je bio njegov modus operandi – navodi Miljević, koji  je jučer rekao da ne zna jesu li se Mamić i Varga sastali, a ako je do toga i došlo, “to nije bilo ništa protuzakonito”.