Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stipendije za više od 360 studenata iz povratničkih porodica (FOTO)

stipendije (1)
Foto: I. Kralj

Promocija stipendista redovnih studenata-povratnika za akademsku 2016./2017. godinu, koji su odabrani u posebnom programu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica održana je danas u Sarajevu.

Kroz ovaj program je u akademskoj 2014./2015. prošlo 318 stipendista, da bi 2015./2016. taj broj bio povećan na 330, a ove godine je selekciju prošao 361 stipendista. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će u ovu svrhu izdvojiti oko 250.000 konvertibilnih maraka. Stipendisti dolaze iz 35 općina sa područja cijelog entiteta RS, a ministar Edin Ramić je rekao da broj prijavljenih raste iz godine u godinu.

“U osnovnim školama na području entiteta RS broj đaka iz povratničkih zajednica je približan osam posto, a u srednjim ih je oko šest posto. Dakle, imamo situaciju da je udio nešto niži kako idemo prema višim razinama obrazovanja, a posebno zbog činjenice da je jedini segment obrazovanju u kojem se pitanje nacionalne grupe predmeta primjenjuje u dvadesetak osnovnih škola, bez mjera zaštite povratnika u pristupu srednjem i visokom obrazovanju. Rezultat toga je da povratnici nemaju povjerenja u sistem visokog obrazovanja u RS-u, mnogi dolaze na studij u Tuzlu ili Sarajevo, te nerijetko ostaju u Federaciji zbog posla ili drugih prilika za napredovanje”, zaključio je Ramić.

Imajući ovo u vidu, istakao je, u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica nastoje zaokružiti proces, zbog čega nakon stipendiranja nude pripravničke prakse u povratničkim zajednicama i prilike za razvoj posla.

“Kao najbolji studenti i studentice na najboljim fakultetima i univerzitetima širom zemlje, koji svojim akademskim napretkom, rade za dobrobit zajednice, te stiču nova znanja i vještine. Upravo ti stipendisti pokazuju da su generacija koju je ova zemlja čekala. Kada se zapitamo kakvu budućnost želimo da vidimo u Bosni i Hercegovini i koje promjene želimo da doživimo, moramo prvo pogledati sami sebe i nastojati da vlastitim napretkom damo svoj doprinos. Oni su predvodnici takvog načina djelovanja, jer svojim primjerom pokazuju da je napredak i boljitak moguć.“, kazao je Ramić u svom obraćanju na današnjoj promociji stipendista u Velikoj sali Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.