Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stipendije za studij na Evropskom koledžu u Parmi

studenti

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije dodjeljuje za akademsku godinu 2015/2016. studentima iz Alžira, Egipta, Tunisa, Maroka, Argentine, Brazila, Meksika, Paragvaja, Urugvaja, Venezuele, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije ukupno osam stipendija u trajanju od deset mjeseci (počevši od novembra 2015.) za pohađanje studija i stjecanje diplome iz Visokih evropskih studija (DASE) na Evropskom koledžu u Parmi (CEP).

DASE studij namijenjen je svršenim studentima ekonomskih, pravnih, političkih, socioloških, humanističkih ili jezičkih nauka. Za pristup tom studiju potrebna je trogodišnja univerzitetska ili magistarska diploma (sistem 3+2) ili njima ekvivalentna.

parma koledz

Studenti koji na kraju studija polože ispite predviđene programom DASE branit će završni rad iz jedne od evropskih tematika te će tako moći steći diplomu univerzitetskog mastera, prvog ili drugog nivoa, izdanu od Univerziteta “LUISS Guido Carli” u Rimu, Univerziteta “Suor Orsola Benincasa” u Napulju i Univerziteta u Parmi.

– Precizira se da se na studij DASE ne mogu kandidirati studenti koji na dan 31. augusta budu rezultirali upisanim na jedan od univerzitetskih studija, niti oni koji na taj dan budu napunili 35 godina života – navodi se.

Nastava na Evropskom koledžu u Parmi odvijat će se na italijanskom, engleskom i francuskom jeziku. Stoga kandidati moraju zadovoljavati poznavanje engleskog jezika minimalno nivo B1, dok znanje italijanskog jezika mora biti na nivou A2.

Stipendisti će dobivati mjesečno 700 eura. Koledž parcijalno oslobađa stipendiste od troškova studija (u ukupnom iznosu od 5.000 eura), ali predviđa uplatu ostatka troškova upisnine u iznosu od 3.000 eura.

Troškove osiguranja za slučaj bolesti i nezgode snosi italijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje za sve vrijeme trajanja stipendije.

Prijave na konkurs kandidati dostavljanju on-line popunjavanjem obrasca dostupnog na web stranici italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje – http://borseonline.esteri.it/.

– Rok za podnošenje prijava teče od 12. augusta i okončava se 31. augusta u 12 sati. Prijave će razmatrati zajednička Komisija Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i Evropskog koledža u Parmi, koja će se sastati u septembru – saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.