promjena vremena

Stiže nam obilan snijeg: U pojedinim dijelovima BiH biće ga preko jedan metar

Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
20.11.2022., Delnice - Obilni snijeg pada u Gorskokm kotaru i otezavaj zivot goranima. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Narednih dana možemo očekivati da će se vremenska slika pokvariti u Bosni i Hercegovini budući da sa Atlantika slijedi nova porcija vlažnoga i nestabilnoga zraka”

Sutra prije podne očekuju seprolazne slabe padavine. U nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnost.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu do 6°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu do 12°C.

U Sarajevu pretežno oblačno sa slabom kišom prije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 1°C, a najviša dnevna oko 4°C.

Snijeg od jedan metar

“Narednih dana možemo očekivati da će se vremenska slika pokvariti u Bosni i Hercegovini budući da sa Atlantika slijedi nova porcija vlažnoga i nestabilnoga zraka. Polje niskog zračnog pritiska koje će se formirati u Đenovskom zaljevu usloviće dosta vjetrovito i kišovito vrijeme, biće tu i obilnijih padavina i to naročito oko utorka i srijede, kada nerijetko mogu pasti i veće količine padavina u veoma kratkom vremenskom intervalu, a treba istaknuti da snijeg u nizinama barem nije izgledan do iduće srijede odnosno četvrtka. Snijeg, gdje je trenutno najizgledniji jesu najviše planine”, najavio je meteorolog Nedim Sladić.

Upravo na planinama se očekuju obilnije snježne padavine, što možete vidjeti na karti iznad. Na krajnjem jugoistoku BiH, tačnije na području Maglića, moguće je da će pasti snijega preko jedan metar.

U ostalim planinskim područjima očekuje se snijeg preko pola metra. Preko 30 centimetara snijega moglo bi pati na istoku i zapadu zemlje, dok se na sjeveru i centralnim dijelovima BiH očekuje snježni pokrivač debljine 10 centimetara.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti mage. U noći na ponedjeljak jače naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C.

U ponedjeljak pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C.

U utorak pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. Vjetar južnog smjera sa jakim i olujnim udarima.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C.