Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hladni decembar

Stiže nam prava zima sa snijegom i ledenim danima

zima sarajevo db

Od 1. decembra temperatura će biti u padu i očekuje se četiri-pet hladnih zimskih dana, sa snijegom

Sutra će u Bosni biti oblačno prije podne. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti u zapadnim, centralnim i istočnim područjima. Novo naoblačenje tokom noći na srijedu.

U Hercegovini prije podne više oblačnosti na sjeveru, a u većem dijelu Hercegovine će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Naoblačenje u Hercegovini u večernjim satima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjera na jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 17°C.

U srijedu će bii pretežno oblačno vrijeme. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana kiša u većini područja. Padavine u Bosni većinom slabe. Jača kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana povremeno će biti i jakih udara juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C.

U četvrtak se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Kiša uglavnom u Hercegovini, istoku i dijelu centralne Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno slabije padavine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Lokalno može biti jakih udara juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C.

U petak će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na vrhovima planina će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 10°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C.

Stiže snijeg

Iako se snijeg očekuje u petak na planinama, prava zima nam dolazi naredne sedmice oko 1. decembra kada će biti i nekoliko ledenih dana.

Od 1. decembra temperatura će biti u padu i očekuje se četiri-pet hladnih zimskih dana, sa snijegom.

Biće dosta mraza i jutarnje poledice, pa se vozačima preporučuje poseban oprez.

Nakon nekoliko hladnih dana, početkom decembra ponovo se očekuje otopljavanje.

U prosjeku, snijeg padne posljednje sedmice novembra. Priroda ove godine malo kasni, ali sve je u okviru već viđenog, poručuju meteorlozi.

U decembru se očekuje dosta padavina, prije svega kiše, a rjeđe snijeg. Verovatnoća za snijeg ponovo je nekoliko dana prije kraja godine i posle nekoliko dana početkom januara.