Prognoza vremena

Stiže nam sunčano vrijeme, evo gdje je u BiH jutros izmjereno dva metra snijega

romanija snijeg rtrs

U Bosni se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod

Najviše padavina u proteklom periodu bilo je na planinama i u veoma malim količinama u pojedinim predjelima istočne Bosne, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je na Bjelašnici registrovano 8, a u Han Pijesku i Srebrenici po jedan milimetar padavina.

Time je visina snijega na Bjelašnici premašila dva metra i trenutna visina je 204 centimetra. U Han Pijesku je 68 centimetara, na Čemernu 33, a u Srebrenici 16 centimetara snijega.

Na Sokocu i u Sarajevu je po četiri, a u Rudom, Bugojnu i Višegradu po jedan centimetar snijega.

Manje padavine registrovane u posljednja 24 sata nisu uticale na promjenu razine rijeka u Bosni i Hercegovini.

Tako je razina rijeke Bosne u Zenici na razini 102 centimetara i stagnira, kao i u Sarajevu (Reljevo) na razini 124 centimetra.

Razina rijeke Sane u Vrhpolju je na nivou 68 centimetara i stagnira, dok je nivo rijeke Une u Martin Brodu na razini 58 centimetara i u padu je.

U porastu je nivo rijeke Miljacke i u Sarajevu (Ćumurija) je na razini 91 centimetar i ima tendenciju rasta.

Od petka sunčanije vrijeme, temperature u padu

U Bosni se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

U centralnim i istočnim područjima Bosne povremeno sa slabim snijegom. Više padavina u večernjim satima. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura.

Jutarnja temperatura od minus šest do nula, na jugu do dva stepena, a dnevna od nula do šest, na jugu do 10 stepeni Celzijusa.

U četvrtak se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne smanjenje naoblake u Hercegovini, Posavini i Krajini, a tokom noći u ostatku zemlje. U većem dijelu Bosne se očekuje snijeg ili susnježica. Padavine postepeno prestaju u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura od minus četiri do dva, na jugu do četiri, a dnevna od nula do šest, na jugu od osam do 12.

U petak u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne je moguća magla ili niska naoblaka. Jutarnja temperatura od minus devet do minus tri, na jugu do nula, a dnevna od minus jedan do pet, na jugu do devet.

Prvog dana vikenda očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne umjeren porast naoblake na istoku Bosne. Jutarnja temperatura od minus deset do minus četiri, na jugu do nula, a dnevna od minus dva do četiri, na jugu do osam stepeni.