Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vodostaji u porastu

Stiže prvi obilniji snijeg, past će ga blizu pola metra. Najavljeno je veće zahlađenje

Prava snježna idila u Lici
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Novembar nam zadnjih dana donosi prave kasnojesenje odlike vremena, a u tom ritmu nastavljamo i narednih dana

U Bosni i Hercegovini danas će biti hladno i oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama se očekuje snijeg.

Ujutro jaka kiša na sjeverozapadu, zapadu i jugu, dok će na istoku i dalje biti suho. Prije podne padavine će jačati i zahvatiti većinu predjela i bit će sve hladnije.

Na jugu i zapadu očekuju se jače i obilnije padavine, a povremeno će puhati i jak vjetar.

Uz pad temperature vazduha na planinama na zapadu će početi snijeg, a do večeri će se proširiti na većinu brdsko-planiskih predjela uz formiranje snježnog pokrivača do narednog jutra.

Temperatura vazduha će biti između pet i 10, na jugu do 15 stepeni, a od poslijepodnevnih sati će opadati.

Obilne padavine

U naredna dva dana obilne padavine u čitavoj zemlji, javlja BHmeteo. U nizinama uglavnom kiša, a na planinama stiže prvi ozbiljniji snijeg ove sezone. Na visokim planinama centralne i zapadne Bosne lokalno će pasti blizu pola metra snijega. Vodostaji rijeka su također u porastu!

Novembar nam zadnjih dana donosi prave kasnojesenje odlike vremena, a u tom ritmu nastavljamo i narednih dana. Uticajem nove ciklone, stižu nove padavine uz osjetan pad temperatura.

Kasno noćas, u ranim jutarnjim satima utorka talas jače kiše i pljuskova zahvata najprije pojas Krajine. U nastavku dana obilna kiša brzo zahvata i ostatak zemlje. Uz postepen pad temperatura kiša će od sredine dana i u poslijepodnevnim satima na planinama iznad 1300 mnv prelaziti u jak snijeg uz postepeno spuštanje snjezne granice prema večernjim satima na oko 800mnv, pogotovo u Krajini. U Hercegovini lokalno grmljavina.

U naredna dva dana obilne padavine u čitavoj zemlji. U nizinama uglavnom kiša, a na planinama stiže prvi ozbiljniji…

Posted by BHMETEO.ba on Monday, November 20, 2023

Padavine se nastavljaju i tokom srijede uz tmurno i hladno vrijeme. Kiša u nizinama a susnježica i snijeg širom zemlje na nadmorskim visinama iznad 800mnv. Kako dan bude odmicao tako će padavine postepeno slabiti i prestajati a uporedo pristizati sve više hladnoće. Krajem dana i u večernjim satima pri izmaku padavina pokoja pahulja snijega može zaleprsati i u pojedinim nižim dijelovima sjeverozapadne i centralne Bosne.

U noći na četvrtak prestanak padavina uz djelimično razvedravanje. Ostaje hladno uz rijeđu mogućnost mraza do jutarnjih sati.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U srijedu pretežno oblačno vrijeme. U nizinama uglavnom sa kišom, u Bosni može padati i susnježica. U višim područjima će padati snijeg. U večernjim satima lokalno u Bosni i u nizinama može padati veoma slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 2 i 7°C, na jugu zemlje do 12°C.

U četvrtak u jutarnjim satima lokalno u centralnim i istočnim područjima može padati slab snijeg. Očekuje se postepeno smanjenje oblačnosti širom zemlje. U centralnim i istočnim područjima niska naoblaka će se najduže zadržati. Vjetar većinom slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne prije podne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu do 14°C.

U petak djelimično vedro. Slaba kiša se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu do 16°C.