Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očekuje se još snijega

Stiže toplo proljeće, ali se u martu mora “tri puta posoliti”

proljece

Narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

Dolaskom proljeća imat ćemo vremenske prilike koje i priliče ovom godišnjem dobu, ali će ipak do kraja marta biti promjenljivo jer se i po narodnoj meteorologiji nekada ovaj mjesec zvao Baba Marta, zbog jakih vjetrova i promjenljivosti.

Rekao je ovo juče Nebojša Kuštrinović, meteorolog, i istakao da se već danas, a posebno sutra, u planinskim krajevima  može očekivati snijeg.

“U nastavku sedmice biće promjenljivo oblačno i svježije vrijeme s mrazevima i u nekim predjelima s povremenim padavinama”, istakao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

“Ako ne padne ta tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu, a već smo imali dva snježna pokrivača, a treći očekujemo u utorak u planinskim predjelima”, pojasnio je Kuštrinović.

Kuštrinović naglašava da proljeće kalendarski dolazi 20. marta u 22.58, ali da je za meteorologe proljeće stiglo još 1. marta, jer su mart, april i maj proljećni mjeseci.

“Što se proljeća tiče, ono stiže i zvanično, a može se reći da će na neki način i vremenske prilike poštovati kalendar pa ćemo imati proljećni period”, naglasio je Kuštrinović.

Dodao je da zbog globalnog otopljenja i klimatskih promjena u svijetu imamo sve toplije i padavinama bogatije zime.

“Već smo uradili dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama na prostoru BiH i konstatovali upravo to da su zime toplije i padavinama bogatije. Snijega ima dovoljno na nadmorskim visinama na preko 1.000 metara, međutim na nižim nadomorskim visinama uglavnom nema snježnog pokrivača i vrlo je mali broj takvih dana”, pojasnio je Kuštrinović za Nezavisne novine.

Dodao je da što se tiče dugoročnih, sezonskih vremenskih prognoza, one govore da će ljeto biti po srednjim temperaturama toplije, posebno u avgustu.

“Ove godine se očekuje da će sve do augusta vremenske prilike biti u granicama normale, dakle malo toplije i suvlje”, zaključio je Kuštrinović.