Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Stiže zahlađenje sa kišom i snijegom, a onda novi temperaturni šok

Jesen u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Od nedjelje stabilnije vrijeme, početkom sljedeće sedmice osjetno toplije ali će zbog toga dosta mjesta ići pod dugotrajnu maglu ili nisku oblačnost

U Bosni i sjeveru Hercegovine danas će biti pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom kišom. Na planinama će padati slab snijeg.

U večernjim satima i tokom noći na subotu i u nizinama se očekuje slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar u većem dijelu Bosne slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera.

Temperatura zraka većinom između 2 i 7, na jugu zemlje od 7 do 12 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme. Povremeno može padati slaba kiša. Tokom noći na subotu očekuje se slab snijeg. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 3, a najviša dnevna oko 5 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

Do nedjelje lokalno slaba kiša i snijeg, jačanje sjevernog vjetra i bure, a biće i prohladno, javlja BHmeteo.

Od nedjelje stabilnije vrijeme, početkom sljedeće sedmice osjetno toplije ali će zbog toga dosta mjesta ići pod dugotrajnu maglu ili nisku oblačnost.

Petak – U Hercegovini većinom pretežno sunčano, a sunčanih perioda lokalno može biti i na krajnjem sjeveru Bosne. U ostatku zemlje oblačno vrijeme uz lokalno malo kiše ili snijega iznad sjeverozapadni, centralnih i istočnih dijelova Bosne. Snijeg na nadmorskim visinama iznad 400 m, niže od toga kiša.

Jutarnja temperatura u petak između 2 i 5, na jugu do 8 °C. Dnevna temperatura između 4 i 8, na jugu do 12 °C. Vjetar umjeren sjeverni, na zapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka do olujna bura.

Do nedjelje lokalno slaba kiša i snijeg, jačanje sjevernog vjetra i bure, a biće i prohladno. Od nedjelje stabilnije…

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, December 14, 2023

Subota – U Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme ili u najkraćem bablje huke jer će tokom dana lokalno biti kratkotrajnih pljuskova kiše, ledenih zrnaca i snijega.

Jutarnja temperatura u subotu između -4 i 1, na jugu do 6 °C. Dnevna temperatura između 1 i 6, na jugu do 9 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na zapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka bura.

Nedjelja – U nedjelju stabilnije, nakon oblačnijeg jutra tokom dana posvuda pretežno sunčano vrijeme.

Jutarnja temperatura u nedjelju između -4 i 3, na jugu do 5 °C. Dnevna temperatura između 3 i 8, na jugu do 12 °C. Vjetar umjeren sjeverni, na zapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka do olujna bura.

Naredne sedmice stabilnije

Početak sljedeće sedmice donosi stabilnije, sunčanije vrijeme uz porast temperature ali i izraženu temperaturnu inverziju.

Usljed izražene temperaturne inverzije, kotline centralne i istočne Bosne kao i nizine sjevernijeg dijela Bosne pogotovo one uz rijeku Savu će pod dugotrajnu a lokalno i cjelodnevnu maglu ili nisku oblačnost.

U mjestima sa dugotrajnom maglom će tako ostati prohladno vrijeme, dok će drugdje osjetnije zatopliti. Dnevne temperature ponovo lokalno iznad 15 °C, gdje bude najsunčanije.

Prava zima samo na slikama

Prava zima, veći minusi i obilne snježne padavine možemo gledati samo na slikama. Jačanjem zapadnih vjetrova preko Atlantika pokreće se zonala, javlja BHmeteo.

Prava zima, veći minusi i obilne snježne padavine možemo gledati samo na slikama. Jačanjem zapadnih vjetrova preko…

Posted by BHMETEO.ba on Wednesday, December 13, 2023

Sudbinu će nam krojiti duboke atlantske ciklone koje će prema Evropi donositi toplu vazdušnu masu. Tako da osim kratkotrajnih i blažih zahlađenja kao do sada, na nešto ozbiljnije po pitanju zime ćemo se načekati.