Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza za naredne dane

Stižu nagle promjene vremena u BiH: U 24 sata od “proljeća” do snijega

U četvrtak proljetne temperature koje će uz fenski uticaj južnog vjetra u sjevernijim dijelovima Bosne ići do blizu 20°C. Topla će biti i sama noć na petak, a onda nagli pad temperature u toku petka dolaskom hladne fronte

Danas će u većem dijelu Bosne i Hercegovine prevladavati pretežno oblačno vrijeme.

Lokalno u Bosni može pasti veoma malo kiše. U Bosni po kotlinama će biti i magle. Djelomično vedro na jugu. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 3°C, a na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C.

U Sarajevu magla. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 0°C, a najviša dnevna temperatura zraka oko 3°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se u utorak. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom. Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 8, a dnevna od 6 do 11, na jugu do 13 °C.

U srijedu će u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle ili sumaglice. U večernjim satima očekuje se porast naoblake. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu do 9, a dnevna od 8 do 15 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme biće u četvrtak. Kiša se očekuje u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 8 do 14°C, a negdje čak i do 20°C.

U petak stiže snijeg

U petak će biti oblačno vrijeme sa kišom. Poslije podne na planinama se očekuje snijeg. U nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne snijeg ili susnježica u večernjim satima. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 °C. U večernjim satima pad temperature zraka.

Ono što je sad već izvjesno je da će sredina dana ili poslijepodnevni sati petka nakon izražene južine i viših temperatura donijeti promjenu vremena uz nalet kratkotrajne hladne fronte sa sjevera – objavljeno je na stranici Vremenska prognoza za BiH.

Hladna fronta će uz pad temperature donijeti i prolazno jače padavine. U nizinama bi se većinom ispadala kiša koja prema izmaku padavina, u petak navečer ili u noći na subotu (26.12.), uz dalji pad temperature može lokalno preći u susnježicu i snijeg u Bosni. Više krajeve, koji su iznad 400 ili 500m nadmorske visine, očekuje snijeg u formiranje snježnog pokrivača.

Koliko će predstojeća promjena vremena biti nagla dokaz je i sam pogled na temperature koje su očekuju 24. i 25. decembra.

U četvrtak proljetne temperature koje će uz fenski uticaj južnog vjetra u sjevernijim dijelovima Bosne ići do blizu 20°C. Topla će biti i sama noć na petak, a onda nagli pad temperature u toku petka dolaskom hladne fronte.

Tako da ćemo za manje od 24 sata preći iz proljeća direktno u zimu uz snijeg. Promjena vremena je više primjerenija početku proljeća ili ranoj jeseni.