Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OČEKIVANO

Stižu prve reakcije na SDP-ov prijedlog izmjene Ustava BiH: “Nema šanse”

mitrovic (1)

On je istakao da su Ustavom BiH jasno definisana ovlaštenja Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH

Ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Vojin Mitrović poručio je da u ovom trenutku nema šanse za usvajanje izmjena Ustava BiH kako ih predlaže Klub poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“U ovom trenutku apsolutno nema šanse prenositi nadležnosti sa Predsjedništva BiH na neku vladu koju planira SDP”, rekao je Mitrović za Srnu.

On je istakao da su Ustavom BiH jasno definisana ovlaštenja Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

“Tako da ovaj prijedlog amandmana SDP-a sigurno neće naići na podršku”, uvjeren je Mitrović, podsjećajući da je za izmjenu Ustava u BiH potrebna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, čega u ovom slučaju nema.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra apsurdnim i neprihvatljivim SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH kojima se, između ostalog, uvode funkcije “predsjednika i dva potpredsjednika BiH”, kao i “premijera BiH”, te poručila da nema nikakvu šansu da budu usvojeni.

“Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP BiH, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći nu komisijsku fazu Predstavničkog doma. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava da skrene pažnju na sebe i svoj politički program”, rekla je Bursaćeva za Srnu.

Prema njenim riječima, do koje je mjere prijedlog amandmana apsurdan i neprihvatljiv najbolje ilustruje jedan od prijedloga u vezi sa nadležnošću nivoa BiH, a koji prema ideji SDP-a, obuhvata “i sve druge nadležnosti koje se uređuju zakonom”, što se ne može naći niti u jednoj ozbiljnoj, složenoj zemlji.

“Osim što se ovakvim prijedlozima gube dragocjeno vrijeme i energija, dodatno se dezavuiše javnost, posebno u Federaciji BiH, jer se kao razlog za podnošenje ovih amnadmana navodi zahtjev institucija EU, što uopšte nije tačno”, naglasila je Bursaćeva.