Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Korupcija je bolest ovog društva"

Stižu reakcije na presudu u slučaju Dženan Memić, teške kritike za bh. pravosuđe

branko peric yt

Predsjednik Naše Stranke i premijer Kantona Sarajevo je komentarisao stanje u domaćem pravosuđu za koje je naveo da nije imuno na korupciju.

Edin Forto se oglasio nakon što je Sud Bosne i Hercegovine ranije danas donio prvostepenu presudu u predmetu Zijad Mutap i drugi.

Predsjednik Naše Stranke i premijer Kantona Sarajevo tom je prilikom komentarisao stanje u domaćem pravosuđu za koje je naveo da nije imuno na korupciju.

“Pravda je generalno spora, ali u tužilaštvima i sudovima u Bosni i Hercegovini je jako, jako spora. Korupcija je bolest ovog društva, bolest na koju pravosuđe nije imuno”, poručio je Forto.

Današnju presudu kritikovala je i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić koja je sve kratko prokomentarisala: Kakav režim takvo i pravosuđe.

Osim vrha Naše stranke, današnju presudu je prokomentarisao i Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.

On se u svom komentaru posebno dotakao sudije Branka Perića koji je izrekao oslobađajuću presudu.

“Branko Perić, specijalac režima, oslobodio je danas optužene u predmetu ubistva Dženana Memića. Oslobađao je ranije Osmana Mehmedagića, skoro svi predmeti koji brinu režim u njegovim su rukama, sudija je naravno i u predmetu ‘Respirator’. ‘Slučajnom’ metodom te predmete dobije uglavnom Perić”, napisao je Konaković na Facebooku.

Naglasio je kako je tokom suđenja vrijeđao tužioce, pomagao svjedocima optuženih, savjetovao ih javno pred svima.

“Režim panično zbog straha od gubitka vlasti koji je izvjestan, ‘suši’ predmete, ubrzano donosi odluke. Tako su donijeli i odluku u predmetu Nadin Smajlović da neće provoditi istragu. Istrage o falsifikovanim diplomama stoje u ladicama, zastari su još neki predmeti korupcije o kojim sve zna cijela država”, poručio je lider NiP-a.

Na kraju, Konaković je rekao kako će se do kraja boriti za pravdu.

“Do zadnjeg daha ćemo se boriti za pravdu u ovoj zemlji. Ljudi poput Perića dodatna su motivacija da nikad ne stanemo i da srušimo do temelja ovu lopovsku vlast. Uz porodicu Memić ostajemo do kraja po svaku cijenu. Zbog njih me sramota što dišem isti zrak sa perićima, osmicama, dalidama, sabinama. Nikad nećemo prestati”, zaključio je Elmedin Konaković.