Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednik fbih

Stojanović: Moguća je nova Vlada FBiH bez SDA

Konferencija za medije rukovodstva Federacije BiH
24.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon kratkog sastanka koji su odrzali clanovi rukovodstva Federacije BiH, odrzana je konferencija za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zakonski za formiranje Vlade BiH potrebno je dobiti saglasnost predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH

Novoimenovani potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović stava je da će “nove Vlade Federacije BiH biti bez Stranke demokratske akcije”.

– Ne mogu vam precizno ništa reći. Jasno je svima da drugi potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo neće dati svoj pristanak. Time će opstruirati većinu i mislim da to nije uredu, te ću i dalje istrajavati na toj demokratskoj koaliciji koja ima natpolovičnu većinu. Nadam se da ćemo doći do rješenja i nakon osam godina Vlade Fadila Novalića dobiti novu Vladu – kazao je Stojanović nakon što je na sjednici Predstavničkog doma danas imenovan za jednog od dva potpredsjednika Federacije BiH.

Zakonski za formiranje Vlade BiH potrebno je dobiti saglasnost predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

– Rješenja nema bez nekog dogovora, osim da možda Lendo prizna demokratsku većinu i da potpis. U ovom trenutku ne postoji zakonsko rješenje – naveo je Stojanović.

Podsjetio je da već nekoliko mjeseci traju pregovori oko programa i resora te imenovanja ministara.

– Svi ste svjesni da SDA nije bila niti u jednom trenutku na tom pregovoru niti je dala ijedan prijedlog na program. Uključiti ih sada mislim da u ovom trenutku nije izvjesno – poručio je Stojanović.