Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prepiska na facebooku

Stojanović: Ovo je uvreda za svakog ko je bio u ARBiH; Kondžić: Nema izvinjenja, ali evo odgovora

stojanovic kondzic

Kondžić je u svojoj objavi naveo da je lider SNSD-a “mila majka” za Stojanovića i Stanivukovića. Stojanović mu je odgovorio

Facebook status Elvisa Kondžića, šefa kabineta lidera SDA Bakira Izetbegovića, o Miloradu Dodiku, Drašku Stanivukoviću i Igoru Stojanoviću izazvala je mnogo reakcija u bh. javnosti. Kondžić je u svojoj objavi naveo da je lider SNSD-a “mila majka” za Stojanovića i Stanivukovića.

Stojanović, inače zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, tokom opsade glavnog grada BiH proveo je u uniformi Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Šef kabineta Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, već drugi put javno konstatuje da u poređenju između mene i Milorada Dodika, on bira Dodika jer mu je manje odbojan. Uvreda je to za mene, prije svega zbog stavova Milorada Dodika o negiranju države BiH. Tragedija za BH državu je da ta uvreda dolazi iz kabineta čiji predsjednik je poznat kao čovjek koji je rat proveo u trezoru, a njegov šef kabineta u izbjeglištvu i bio je mlad za rat. Mada sam stariji od Izetbegovićevog šefa kabineta godinu dana i mnogo mlađi od B. Izetbegovića, bio sam u ratu u Sarajevu i hodao po ratištima oko Sarajeva kao vojnik Armije BiH, i da mi je neko tada rekao da će od strane Izetbegovića neko pljuvati po meni poredeći me sa onima koji su protiv BiH, smijao bih mu se. Nije ovo uvreda samo za mene, nego za svakog ko je bio u Armiji BiH. Još jedan dokaz da su SDA i Armija BiH, suprotne politike i polovi”, naveo je Stojanović.

Kako je naveo, “ovaj stav kabineta Izetbegovića je samo potvrda iz SDA da nisu slučajno glasali za Dodikovog kandidata za državni Dom naroda, čime je SNSD postao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na svim nivoima”.

Igor Stojanović kao vojnik Armije RBiH

“Draži im je Dodik od mene i to je fakt. Sa Dodikom imaju komad bošnjačke teritorije. Bez Dodika su samo još jedna nacionalna stranka koja učestvuje u podjeli BiH. Ovo je takođe potvrda da šef kabineta pokušava svoj nedokazani ‘patriotizam’ dokazati pljujući po vojniku Armije BiH, braneći Bošnjake od mene, i to govori mnogo i o SDA i o B. Izetbegoviću. Već dugo iz SDA pokušavaju patriotizam prikazati kroz ime, vjeru i naciju… A mislim da bi trebali kroz djela. Ali, ako nema djela za 30 godina, onda moraš nametati druge kriterije da bi bio ‘patriota’. Kao u pjesmi D. Merlina ‘Gdje si bio ti kad je bilo najteže’. Za kraj, ne volim Dodika jer mu BiH nije prioritet, ali ne volim ni SDA jer im je prioritet ime, vjera i nacija. Meni je BiH ispred nacije, vjere, Dodika, Izetbegovića, šefa kabineta i HDZ-a”, poručio je Stojanović.

Kondžić: Nema izvinjenja

Nakon osuda javnosti zbog stava Kondžića i oštrih reakcija na svrstavanje Stojanovića, koji je rat proveo u opkoljenom Sarajevu kao vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, ponovo se oglasio šef kabineta lidera SDA.

“Danas je cijeli dan trajao orkestrirani pokušaj linča na mene radi statusa u kojem sam se, ujedno, osvrnuo na Stojanovića, Stanivukovića i Dodika. Uzburkali su se totalitaristički duhovi koji bi, namjerno izvrčući stavove i mišljenja, ponovo optuživali za ‘verbalni delikt’, tražeći uporište u tezi ‘ko drukčije kaže, kleveće i laže’, ali taj vakat je prošao, njihov vakat je prošao. Bez imalo straha od tih i takvih želim jasno da kažem i naglasim da meni nije potrebna stranka iza koje bih se krio kako bih mogao iznijeti svoje mišljenje. Kao što ispod moje fotke na FB profilu piše, sva mišljenja iznesena ovdje su moja lična, a molim dragog Boga da mi pomogne i podari snage da uvijek, kao i sada mislim ispravno, svojom glavom. Jedino Bogu sam dužan polagati račune i nikome više. Pisao sam i mislim kao Elvis Kondžić, Bošnjak, po vjeri musliman, građanin BiH i samim time i građanin Kantona Sarajevo. Međutim, mislim da lično nisam tu zanimljiv, nego da je meta neko drugi. Ali, evo da i to pojasnim, ne obnašam funkciju šefa kabineta Bakira Izetbegovića kao predsjednika SDA, nego tu funkciju obnašam kao šef kabineta člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića. Dakle, stavovi koje iznosim na svom privatnom Facebook nalogu su isključivo moji”, naveo je Kondžić.

Kondžić nadalje anvodi da nije “niti jednom riječju uvrijedio niti jednog od spomenutih, samo ih je stavio u isti status ukazavši na njihovo negativno djelovanje”.

“Zašto? Zato što su se i jedan i drugi i treći javnosti predstavljali kao deklarisani i zakleti antifašisti, a u više navrata su znali ispoljavati značajnu dozu šovinizma spram naroda kojem ja pripadam, pa čak, bilo svjesno ili nesvjesno, koristili totalitarističke metode propagande. Zato što o Dodiku odveć sve znamo i zato što se on više ne pretvara, tu znamo s kim imamo posla. S druge strane, nakon hvalospjeva o Stanivukoviću čak i oni najoptimističniji su imali prilike razotkriti šta on zapravo misli, dok su do sada Stojanovićevi istupi uglavnom prolazili neopaženo mnogima – ali meni nisu”.

Naveo je da je Stojanoviću zahvalan na njegovom patriotizmu.

“Kada je patriotizam Stojanovića u pitanju, zahvalan sam mu na njegovom učešću u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, zahvalan sam njemu i desetinama hiljada iskrenih boraca, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost i zgražavam se činjenice da mi se ovdje i posebno u ovom kontekstu podvaljuje rigidan nacionalizam, šovinizam, fašizam i drugo. Svaka kap njihovog ratnog znoja za mene ima istu, veoma veliku, vrijednost. Međutim, Stojanoviću kao javnoj ličnosti to ne daje za pravo da bude potpuno zaštičen od bilo kakve kritike, baš kao što se on ne libi da najružnijim riječima kvalificira vrhovnog komadanta Armije Republike Bosne i Hercegovine i prvog Predsjednika naše Domovine, druge organizatore otpora, ali i ostale pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine – pa čak i zlatnog ljiljana Komšić Željka. Nećemo valjda imati duple aršine?”.

“Na kraju, ma koliki bio intenzitet vaših napada i orkestriranog pokušaja linča, nećete me cenzurisati, a posebno me nećete predstaviti šovinistom ili rigidnim nacionalistom, jer meni to moj odgoj, moja vjera, ali i moja politička pripadnost i opredjeljenje, jednostavno ne dozvoljavaju. Jednostavno nemam to u svome habitusu! Govorili ste mi i o nalogodavcima, ali u ovom slučaju jedini nalogodavci su mi moja svijest i savjest. Nakon vaših zlonamjernih spinova i teških optužbi, shvatam da vi defintovno nemate nalogodavce slične mojima. A upravo zbog vas takvih, neću se umoriti!”.