Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potrebne reforme

Stoltenberg: Ako BiH želi u NATO onda mora ispuniti ova dva uslova

becirovic stoltenberg
Foto: Predsjedništvo BiH

Bećirović je rekao da velika većina građana BiH podržava članstvo u NATO-u

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), a da bi postala članicom dva uvjeta moraju biti ispunjena, to su provedba potrebnih reformi i to moraju željeti građani i vlasti u BiH, izjavio je danas generalni sekretat NATO-a Jens Stoltenberg.

“Bosna i Hercegovina ima status zemlje koja ima aktiviran MAP, a svrha MAP-a je da BiH postane članicom NATO-a”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka s predsjedateljem Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Dva uslova

Da bi zemlja postala članicom, potrebno je ispuniti dva uslova, jedan je da potrebne reforme budu doista provedene.

“BiH treba nastaviti s reformskim naporima i mislim da je važno razumjeti da je jačanje vladinih institucija, jačanje multietničke prirode, primjerice, oružanih snaga dobro za zemlju bez obzira na članstvo u NATO-u, a pomaže Bosni i Hercegovini i na putu prema EU-u”, rekao je Stoltenberg.

“Drugi uslov jest da to moraju željeti građani BiH i političke vlasti. Moramo razumjeti, iako članstvo nije nešto što će se sutra dogoditi, da će napori koji se rade u pravcu članstva ojačati BiH, stabilizirati zemlju i pomoći u ulasku u EU”, dodao je.

Foto: Predsjedništvo BiH

Bećirović je rekao da velika većina građana BiH podržava članstvo u NATO-u.

“Sada smo pred vratima NATO-a”

“Punopravno članstvo je jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine. Tako su odlučili državni organi BiH i te odluke su izglasana na način da su za njih glasali predstavnici iz oba entiteta i predstavnici svih naroda u BiH.

Stoga imamo vrlo jasan pravni okvir, državni organi BiH usvojili su sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u području obrane”, rekao je Bećirović.

Rekao je da podržava proaktivno djelovanje NATO-a, uključujući i mjere odvraćanja, kao i eventualno prisustvo snaga NATO-a u vojnim bazama u BiH. Istaknuo je da BiH radi na približavanju NATO-u u zadnjih dvadesetak godina.

“Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana i naroda BiH”, rekao je Bećirović te pozvao NATO da njegovoj zemlji uputi pozivnicu za članstvo.

RS: BiH treba ostati neutralna

Stoltenberg je izrazio duboku zabrinutost zbog “kontinuiranih secesionističkih politika i retorike koja dijeli”.

“To je nepromišljeno i opasno, potkopava teško postignuti napredak i koči reforme koje bi koristile vašim građanima”, rekao je Stoltenberg.

Foto: Predsjedništvo BiH

Dodao je da svi politički čelnici moraju raditi zajedno na očuvanju jedinstva i zaštiti nacionalnih institucija, što je ključno za mir i sigurnost u zemlji i za stabilnost na zapadnom Balkanu.

Iako su predstavnici RS-a ranije glasali za zakone koje BiH vode prema članstvu u NATO-u, u posljednjih desetak godina u tom entitetu prevladava stajalište da BiH treba ostati neutralna i slijediti Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost. Narodna skupština RS izglasala je 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta.