Stoltenberg: BiH je sada mirna i sigurna zemlja

jens stoltenberg33

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je nakon današnjeg susreta s delegacijom Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) da se BiH 20 godina nakon Dejtona mnogo promijenila te da je to sada mirna i sigurna zemlja koja gleda prema vani, uz jedinstvene oružane snage.

– Činjenica da služite svi zajedno pod jedinstvenim lancem komande, da radite i čuvate mir zajedno, jeste izuzetan uspjeh – naglasio je.

Ispred zgrade Doma OSBiH u Sarajevu organiziran je svečani doček generalnog sekretara NATO-a, nakon čega se susreo s predstavnicima MO i OSBiH, s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš na čelu. Stoltenberg se također susreo i s pripadnicima OSBiH koji su sudjelovali u NATO-ovim vođenim misijama.

Generalni sekretar NATO-a je u obraćanju istakao da BiH sa svojim oružanim snagama značajno doprinosi međunarodnoj sigurnosti kroz vojne misije, kao što je misija u Afganistanu, što predstavlja dio globalnog nastojanja borbe protiv međunarodnog terorizma.

Podsjetio je na nedavno usvojeni Pregled odbrane, koji je izradilo Ministarstvo odbrane BiH, a za koji je rekao da će dodatno modernizirati OSBiH, istakavši da odbrambene strukture BiH pokazuju šta je moguće kada se pozabave s teškim stvarima, uz ambiciju i u duhu konsenzusa.

Također, generalni sekretar NATO-a je izrazio zahvalnost što je BiH u koaliciji koja se bori protiv terorističke organzacije “Islamske države”, kao i za donaciju municije vladi Iraka i doprinos u mnogim UN-ovim operacijama.

Pozdravio je poruku Ministarstva odbrane BiH o nastavku modernizacije OSBiH te nastavku reformi i fokusu na transparentnost, odgovornost i borbu protiv korupcije.

– To će ojačati zajedničke snage OSBiH i to je dobro ne samo za BiH već i za stabilnost i mir u ovom regionu, kao i za NATO i ostatak Evrope – rekao je.

Ukazao je na činjenicu da NATO već godinama podržava BiH te da su doprinijeli završetku rata u BiH, kao i modernizaciji i jačanju bh. oružanih snaga, ali da sada i BiH pomaže NATO-u.

– Ponosni smo i čast nam je što radimo s vašim snagama koje su interoperabilne s NATO-ovim snagama i trupama. To je veliki uspjeh za BiH, a to je važno i za NATO – istakao je i poručio da će Sjevernoatlantski savez nastaviti pružati podršku BiH i njenim nastojanjima ka tješnjim evroatlantskim integracijama.

Ministrica Pendeš je istakla da je posjeta generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini viđena kao još jedan dokaz posebne pozornosti i razumijevanja koju NATO pruža našoj zemlji i njenim institucijama u pogledu reformskih procesa i aktivnosti koje provodi u okviru NATO-ovog integracijskog procesa.

Istakla je da su Oružane snage i BiH ponosni jer aktivno sudjeluju u misiji “Odlučna potpora” u Afganistanu, kao pouzdan partner NATO-a.

– Namjera nam je da i dalje sudjelujemo u izgradnji sigurnog i stabilnog unutarnjeg okruženja u ovoj državi, ali i drugim misijama pod okriljem NATO-a, UN-a i EU – kazala je Pendeš.

Naglasila je snažnu podršku razvoju novih NATO-ovih programa usmjerenih na jačanje institucionalne saradnje i efikasnosti u okviru izgradnje i održavanja sistema kolektivne sigurnosti, kao što su “Smart Defense”, “Platforma interoperabilnosti” ili “Individualno prilagođene mape puta”.

Poručila je da je BiH sada spremna preuzeti odgovornost, obaveze ali i prava u okviru najvišeg oblika institucionalne saradnje partnera i NATO-a, a to je Akcijski plan i članstvo (MAP).

– Kako bismo to ostvarili predano radimo na ispunjenju talinskog uvjeta, a o napretku u procesu knjiženja nepokretne vojne imovine redovito informiramo sjedište Saveza i države članice – naglasila je.

Iskazala je uvjerenje, da će Stoltenberg, kao generalni sekretar NATO-a, i dalje pružati podršku BiH u njenim naporima da postane aktivna sudionica MAP-a, a onda i punopravna članica NATO-a.