Čelnik NATO-a

Stoltenberg: Očekujem da ministri odobre program za BiH

Meetings of the NATO Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Čelnik NATO-a Stoltenberg kazao je kako očekuje da ministri članica te organizacije sutra daju zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a te je dodao da će dalje sve biti na vlastima Bosne i Hercegovine koje tu šansu trebaju iskoristiti

Šef Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je danas da će ta organizacija odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu, što će praktično značiti aktivaciju MAP-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na pres-konferenciji kojom je najavio sastanak ministara vanjskih poslova članica NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg je kazao kako će taj prijedlog biti stavljen pred ministre na sastanku u srijedu.

“Očekujem da će ministri potvrditi spremnost NATO-a da prihvati prvi bosanski Nacionalni godišnji program. Ovo je veoma važan alat koji može pomoći zemlji da nastavi rad na važnim političkim, ekonomskim i odbrambenim reformama. Sada je na Bosni i Hercegovini da prihvati ovu šansu koju im dajemo”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novnare koju je u Briselu održao uoči sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a.

On je kazao da će jedna od glavnih tema dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu biti i rusko-američki nuklearni sporazum INF. On je kazao da se SAD pridržava tog sporazuma, a da ga Rusija ugrožava.

Ističući da će ministri članica NATO-a razgovarati i o rusko-ukrajinskim tenzijama u Azovskom moru, Stoltenberg je ponovo optužio Rusiju da predstavlja prijetnju po Ukrajinu i Gruziju.

“Nastavit ćemo podržavati te dvije zemlje. Rusija je zarobila ukrajinske brodove i posade. Pozivamo na razumno ponašanje i oslobađanje brodova i mornara”, kazao je Stoltenberg i dodao kako se mora osigurati slobodno kretanje i pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru.

On je također kazao da je NATO intenzivirao vojno i obavještajno prisustvo u Crnom moru.

Krize na Bliskom istoku, na sjeveru Afrike i u Afganistanu također će biti na dnevnog reda ministarskog sastanka u sjedištu NATO-a.