Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg odgovorio na pitanje mladog Bosanca da li je BiH sigurna

Jens Stoltenberg
FOTO: Monika Ćubela Savić/Fena
Jens Stoltenberg

Imamo štab u Sarajevu i blisko sarađujemo s vašim vlastima, rekao je Stoltenberg

Slobodan Blagovčanin, mladi aktivista iz Bosne i Hercegovine, prisustvovao je NATO Youth Summitu u Briselu na kojem je prisustvovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Blagovčanin je Stoltenberga pitao o budućnosti BiH u okviru NATO integracija.

“BiH partner NATO-a”

“Šta mi kao mladi Bosanci i Hercegovci možemo očekivati u budućnosti? Je li naša zemlja sigurna, jer rekao bih da sa NATO-om imamo snažno partnerstvo? Isto tako znam da zavisi od naših političara, ali kakva je trenutna situacija kada govorimo o euroatlantskim integracijama moje zemlje?”, pitao je Blagovčanin, prenosi Avaz.ba.

Stoltenberg je pričao o svojim iskustvima u Bosni i Hercegovini, a potom kazao kako je naša zemlja partner NATO-a.

“Prvo da vam kažem da sam kao dijete živio u Jugoslaviji, prije nego što su bivše republike postale nezavisne zemlje. Moj otac je radio u ambasadi Norveške u Beogradu i puno smo putovali po Bosni i Hercegovini.

Sjećam se da sam bio u Banjaluci puno puta jer nam je bilo prema moru iz Beograda, ali i u Sarajevu gdje sam pojeo prvi sladoled, da se sjećam, 1963. ili tako nekako. A onda, naravno, Bosna i Hercegovina, je partner NATO-a”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ključna uloga

“Već godinama radimo zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. Kao što znate, mi, NATO smo imali ključnu ulogu, pomogli smo da se zaustavi brutalni rat u Bosni i Hercegovini i od tada smo tamo. Imamo štab u Sarajevu i blisko sarađujemo s vašim vlastima. Naravno, postoje izazovi.

Postoje podjele unutar Bosne i Hercegovine, ali NATO će biti tamo da pomogne i reformiše vaše odbrambene i sigurnosne institucije i pomogne pomake ka euroatlantskim integracijama”, kazao je Stoltenberg.