sastao se s krišto

Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog utjecaja Rusije i secesionističke retorike

stoltenberg
Foto: Hazim Aljović/FENA

“Nama je izuzetno važno i predani smo stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu. NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi”

NATO ostaje posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji boravi u posjeti Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Šef NATO-a održao je danas sastanak sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Iskazao zabrinutost

– Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i vanjskih utjecaja, posebno Rusije. Ovo prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo situaciji u ovom regionu. NATO je godinama predan stabilnosti u vašoj državi, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Krišto.

Poručio je također da NATO i saveznici ostaju i dalje predani mirovnoj misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

– Stoga produbljujemo našu saradnju i naš politički dijalog i praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji Evropske unije Althea. NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produženja misije, dodao je.

Pohvale na uspjesima

Stoltenberg je naglasio da NATO savez snažno podržava reformska nastojanja Bosne i Hercegovine. Na kraju je istaknuo kako želi pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Evropskoj uniji.

– To će ojačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i sajber odbranu. NATO ostaje posvećen pružanju podrške BiH na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Ja posebno želim pohvaliti Bosnu i Hercegovinu na uspjesima koje je postigla na putu prema Evropskoj uniji, rekao je Stoltenberg.