porazni podaci

Stopa vakcinacije: BiH najgora u Evropi, Slovenija i Hrvatska na dnu liste zemalja EU

sarajevo vakcinacija korona zetra – pixsell
25.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Velike guzve u Sarajevu za cjepljenje nakon sto je stiglo Pfizer cjepivo. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kada je u pitanju Zapadni Balkan, osim Slovenije i Hrvatske, najbolje rangirana je Srbija u kojoj je vakcinisano 45,9 posto građana, te Crna Gora gdje ih je vakcinisano 43 posto

Iako imaju stopu vakcinacije protiv koronavirusa od 56 posto, dr. Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana, naglašava da je procenat potpuno vakcinisanih Slovenaca i dalje prenizak te da se mora ostvariti cilj od 80 posto kako bi se pandemija stavila pod kontrolu.

Ako su u Sloveniji sa 56 posto vakcinisanih zdravstveni radnici nezadovoljni trenutnim stanjem, Anadolu Agency (AA) napravila je analizu o tome kako je stanje sa stopom vakcinacije u Bosni i Hercegovini, zemljama regiona Zapadni Balkan, ali i ostatku Evropske unije.

Posljednje statistike pokazuju da najviše vakcinisanih u EU ima Portugal gdje je potpuno vakcinisano čak 87,8 posto odraslog stanovništva. Na Malti, otočnoj državi sa malim brojem stanovnika, njih čak 82,7 posto je potpuno vakcinisano. Osim njih visok stepen vakcinisanih u EU ima i Danska sa 77,2 posto.

Interesantno je da Slovenija, iako ima najveći procenat vakcinisanih u regionu Zapadnog Balkana, sa 56,1 posto, kada je u pitanju EU gotovo je na samom dnu.

Osim Slovenije, niži stepen vakcinacije ima Poljska sa 54,9 posto vakcinisanih, Hrvatska ima 51,6 posto vakcinisanih, te Slovačka gdje je vakcinisano 43,9 posto građana.

Na evropskom dnu nalaze se Rumunija sa 39,6 posto vakcinisanih, dok Bugarska ima svega 27 posto vakcinisanih građana protiv koronavirusa.

No, Rumunija koja je na samom dnu po stopi vakcinacije bolja je od dobrog dijela država Zapadnog Balkana, a Bugarska čak i od Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju Zapadni Balkan najbolje rangirana je Srbija u kojoj je vakcinisano 45,9 posto građana, te Crna Gora gdje je vakcinisano njih 43 posto.

U Sjevernoj Makedoniji potpuno je vakcinisano 38,6 posto odraslog stanovništva, Albaniji 35,5 posto, a u Bosni i Hercegovini svega 22 posto.

Interesantno je da je i u ostatku Evrope mnogo bolja slika kada je u pitaju vakcinacija nego na Zapadnom Balkanu. Tako je u Turskoj vakcinisano 60,7 posto građana, a bolje stanje u odnosu na pojedine zemlje regije Zapadnog Balkana je i u Moldaviji gdje je vakcinisano 36,9 posto građana.