Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Stotine ljudi u Kaknju oprostilo se od stradalih rudara (FOTO)

15/10/2015

Ispred Čaršijske džamije u Kaknju danas je klanjana zajednička dženaza Muhamedu Saraču, Nerminu Mušiji i Sejadu Gađunu, rudarima koji su poginuli u noći s ponedjeljka na utorak u nesreći u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja “Kakanj”.

dzenaza ruadrima u kaknju (2)

Veliki broj građana Kaknja i okolnih mjesta, stotine prijatelja, članova porodica, mještana i kolega prisustvovalo je dženazi kako bi se posljednji put oprostilo od stradalih rudara.

Dženazu je predvodio izaslanik reisu-l-uleme Huseina efendija Kavazovića, Nusret efendija Avdibegović.

dzenaza ruadrima u kaknju (3)

“Vijest o ovoj tragediji potresla je sve dobre ljude. Tuga koja je zadesila njihove porodice je nenadoknadiva. Gledam zastavu koja je simbol naših rudara, a ona ima dva lica: jedno zeleno, a drugo crno. Zelena simbolizira snagu koju rudari imaju, a crna je tuga i neizvjesnost. Voljeli su svoje porodice, bili su odgovorni naspram svog posla i njih je zemlja uzela sebi jer čovjek je od zemlje, a duša je Božija”, kazao je Avdibegović.

dzenaza ruadrima u kaknju (5)

On je apelovao da se preuzme briga o porodicama svih stradalih rudara.

IMG_20151015_140207

“Molim vas da vodite računa o ožalošćenim porodicama, o djeci koja su se rodila i koja trebaju biti rođena. Očito je da se strada i na zemlji i pod njom, ali treba učiniti napor za sigurnost onih koji stradaju pod zemljom. Neka ovakvih skupova ne bude ili neka ih ima manje sa manje žrtava, i neka se tuga otkloni sa ovih prostora”, kazao je Avdibegović.

dzenaza ruadrima u kaknju (6)

Tabuti sa tijelima rudara prevezeni su potom do lokalnih mezarja gdje će nakon ikindije-namaza biti obavljen ukop.

dzenaza ruadrima u kaknju (7)

Pored Sarača, Mušije i Gađuna, u nesreći u rudniku poginuo je i rudar Mijo Stojičić, koji će biti sahranjen sutra u selu Ratanj kod Kaknja.

dzenaza ruadrima u kaknju (9)

Svi oni, kao rudari treće smjene, poginuli su u noći sa 12. na 13. oktobar u jami Begići-Bištrani rudniku mrkog uglja u Kaknju kada se na njih, na dubini od oko 105 metara ispod površine zemlje, urušila drvena podgrada uslijed čega se srušio gornji svod rudarskih prostorija.

dzenaza ruadrima u kaknju (10)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.