Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Stotine medicinara na protestu: Vlada HNK popustila, uskoro pregovori sa sindikatima

20210115_2_46377946_61588820_Web

Današnji protest bio je najmasovniji otkako traje generalni štrajk medicinara u Hercegovini, a odazvalo mu se nekoliko stotina radnika

Članstva sinidikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ponovo su na ulicama Mostara tražili ostvarenje svojih prava, tačnije potpis novog Kolektivnog ugovora, u skladu s istim koji su ranije potpisali predstavnici Sindikata doktora i stomatologa, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji protest bio je najmasovniji otkako traje generalni štrajk medicinara u Hercegovini, a odazvalo mu se nekoliko stotina radnika.

Iz Vlade HNK-a su prije protesta poručili da su Goran Opsenica, ministar zdravstva, i Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, potpisali usaglašeni tekst Protokola o vođenju pregovora s ciljem zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Vlada HNK-a i sindikati su napokon usaglasili protokol. Ovo je emotivan trenutak za sve radnike. Nadamo se jednako tako da ćemo što skorije dogovoriti i kolektivni ugovor i dobiti ono što zahtjevamo. Štrajk se ne prekida i trajat će do potpisivanja kolektivnog ugovora”, rekao je Anić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković kazao je da se radi o najvećem i najjedinstvenijem skupu zdravstvenih radnika ikada na području ovog kantona, na koji su došli i članovi njihovih porodica.

Prema protokolu, pregovarački timovi Vlade i Sindikata obavit će pregovore s ciljem da se u roku od 20 dana, od dana zaključenja protokola, usaglasi tekst Kolektivnog ugovora s ciljem potpisivanja.